"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ: Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται τώρα οι Παλαιστίνιοι

Αποφασισμένος να θέσει πρόταση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμφανίστηκε, προσερχόμενος στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, παρά τις «τρομερές πιέσεις» που του ασκούνται από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο ίδιος αναγνώρισε.

«Από τη στιγμή που αποφασίσαμε αυτό το βήμα, η κόλαση έπεσε πάνω μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, προειδοποιώντας τους ομοεθνείς του ότι «τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα μετά τον Σεπτέμβριο», υπονοώντας οικονομικές και άλλες συνέπειες όχι μόνο από το Ισραήλ, αλλά και από την Ουάσιγκτον

Ηδη, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν εν ανάγκη βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της παλαιστινιακής πρότασης, ενώ δεκάδες βουλευτές και των δύο κομμάτων ζητούν από την κυβέρνησή τους να παγώσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή αν επιμείνει στην πρότασή της. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον καυτηρίασε την πρόταση, προσθέτοντας ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο είναι το πιο φιλοϊσραηλινό νομοθετικό σώμα του κόσμου και δεν χρειάζεται να το επιδεικνύει».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι το στάτους κβο στο Παλαιστινιακό «δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε διατηρήσιμο» και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης βίας» αν δεν επιλυθεί γρήγορα το πρόβλημα. Η Γαλλία, όπως και η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Αμπάς άφησε ανοιχτή μια χαραμάδα υποχώρησης, αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στραφεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιδιώκοντας τον ελάσσονα στόχο να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος ως παρατηρητής και όχι ως πλήρες μέλος.

Οι ΗΠΑ, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον και ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου Τόνι Μπλερ εργάζονται πυρετωδώς για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ώστε να αποφευχθεί η διπλωματική ρήξη στον ΟΗΕ. Ωστόσο, ο Αμπάς, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Παρασκευή, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επανέλθει σε άγονες διαπραγματεύσεις αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν παγώσει τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και δεν αποδεχθεί ως βάση της τελικής λύσης τα σύνορα του 1967. Αποστάσεις από την προσπάθεια του Αμπάς στα Ηνωμένα Εθνη πήρε η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Η τελευταία δημοσκόπηση στα παλαιστινιακά εδάφη έδειξε ότι το 83% των κατοίκων της Δυτικής Οχθης, της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Γάζας υιοθετεί την κίνηση Αμπάς, αν και δεν τρέφει αυταπάτες για τις πιθανότητες επιτυχίας της.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: