"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Αυστρία λογοκρίνει τον Μίκη‎

H αυστριακή Bουλή λογοκρίνει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Μνήμες από τα χρόνια της χούντας στην Ελλάδα ξυπνά η απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την παρουσίαση του θρυλικού έργου «Μαουτχάουζεν» του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη και αγωνιστή που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, με την ευκαιρία της 66ης επετείου της απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

Η Μπάρμπαρα Πράμερ δικαιολόγησε την προκλητική αυτή απόφασή της χρεώνοντας στον Μίκη Θεοδωράκη «επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις, προηγούμενων χρόνων, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους δημοσιογραφικούς κύκλους της Βιέννης, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσβολή στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη, το όνομα του οποίου, όπως ανέφεραν, ταυτίστηκε, στα πέρατα του Πλανήτη, όσο κανενός άλλου, με τον αιώνιο, χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις, αγώνα του ανθρώπου για την κατάκτηση της Ελευθερίας και για της υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε για πρώτη φορά το μελοποιημένο το 1966 έργο του «Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1988, στον τόπο του Μαρτυρίου του Μαουτχάουζεν κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής συναυλίας με τη Μαρία Φαραντούρη, την Ελινόαρ Μοάβ - Βιντιάδη και την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι παρουσία δεκάδων χιλιάδων κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι.

Διπλή προσβολή
Της Αγγελικης Κωττη

Εξοργιστική, απαράδεκτη και προσβλητική είναι η απόφαση της προέδρου της αυστριακής Bουλής. Ενός προσώπου που έχει θεσμικό ρόλο στη χώρα του, άρα θα πρέπει να τηρεί μια γραμμή δημοκρατικότητας στις όποιες αποφάσεις και ενέργειές του. Και είναι διπλή η προσβολή, αφού «αγγίζει» και έναν τεθνεώτα, που είχε μαρτυρήσει σε ναζιστικό στρατόπεδο, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Το «Μαουτχάουζεν» έχει σαφείς αναφορές στο δράμα των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, που είχε γράψει τους στίχους, έβλεπε γύρω τους συγκρατουμένους του. Γι' αυτούς έγραφε στο «Ασμα ασμάτων» πως είχαν «κίτρινο άστρο στην καρδιά». Για όλους τους έγκλειστους, που ονειρεύονταν την Ελευθερία και μάχονταν να διατηρήσουν τη Ζωή και την Ανθρώπινη υπόστασή τους είναι γραμμένος «Ο Αντώνης».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μια ζωή στο πλευρό των κατατρεγμένων, στηλίτευσε τη συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους. Αυτή είναι η αλήθεια, και αυτό είναι που ενοχλεί την κυρία πρόεδρο. Προφανώς, συμφωνεί με τον τρόπο που το κράτος- τρομοκράτης δολοφονεί αθώους Παλαιστίνιους. Αχ, αυτός ο Χίτλερ με την αυστριακή καταγωγή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: