"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ-Μπαγίς:"Εμείς θα λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης!"

Η Τουρκία μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης! Η φιλοδοξία της Άγκυρας είναι όπως ενταχθεί η Τουρκία στις δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου ως το 2023. Τάδε έφη ο επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ενώπιον μαθητών από την Τουρκία και την Ευρώπη.

Ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι οι Τούρκοι της νέας γενιάς θα γίνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δίδουν λύσεις στα προβλήματα της ΕΕ. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο μέσος όρος ηλικίας στη χώρα του είναι τα 28 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη τα 43. Συνεπώς, είπε, η Τουρκία με την ένταξή της μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα γήρανσης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Βεβαίως, παρατήρησε, η Τουρκία διαθέτει μουσουλμανικό πληθυσμό. Και αυτό, πρόσθεσε, εμφανίζεται από κάποιους ως μειονέκτημα. Όμως, παρατήρησε, δεν είναι έτσι τα πράγματα και τόνισε ότι η προκατάληψη θα πρέπει να τερματιστεί, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως ότι ο ισλαμικός πολιτισμός μπορεί να συνυπάρξει με τη δημοκρατία. Ο κ. Μπαγίς απαρίθμησε άλλους λόγους για τους οποίους η χώρα του είναι αναγκαία για την ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

1. Είναι σημαντικό ο ρόλος της Τουρκίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ενέργειας, καθώς και του περιβάλλοντος.

2. Είναι σημαντική η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας του θα φτάσουν το 8,9% του ΑΕΠ. Σημειώνουμε ότι το 2009 η Τουρκία είχε αρνητικό πρόσημο -4,5% στους ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε η αναφορά στο 8,9% προφανώς περιλαμβάνει τη διαφορά μεταξύ του -4,5% και του +4% επί του ΑΕΠ που καταγράφει το 2010. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η χώρα του έχει θέσει υψηλό στόχο. Δηλαδή να ενταχθεί η τουρκική οικονομία στις 10 καλύτερες στον κόσμο ως το 2023.

Το θέμα του νεανικού πληθυσμού (και δη μουσουλμανικού), το οποίο ο κ. Μπαγίς το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, πλείστοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι συνιστά μειονέκτημα.

Βεβαίως, ιδιαίτερη έμφαση προσδίδει η ΕΕ στον ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της, στη λογική ενός πολιτειακού μοντέλου στο οποίο συνυπάρχει το μετριοπαθές Ισλάμ με τη δημοκρατία, καθώς και στον τομέα της ενέργειας.

Εξ ου και η στήριξη που δίδεται από πλευράς ΕΕ στον αγωγό Ναμπούκο και στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, το οποίο παραμένει μπλοκαρισμένο λόγω του βέτο της κυπριακής κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: