"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα κράτησης

Στη δηµιουργία δέκα κέντρων κράτησης, µε χωρητικότητα µεγαλύτερητων 5.000 παράνοµων µεταναστών, προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδιώκοντας να αντιµετωπίσει τη λαθροµετανάστευση. Εκεί θα οδηγούνται οι λαθροµετανάστες που συλλαµβάνονται µε την κατηγορία της παράνοµης εισόδου στηχώρα στις επιχειρήσεις-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Με τον νέο σχεδιασµό δηµιουργούνται επίσης τρία νέα κέντρα πρώτης υποδοχής, στα οποία οι λαθροµετανάστες θα οδηγούνται προκειµένου να ταυτοποιηθούν. Οσοι επιθυµούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου θα φιλοξενούνται εκεί για διάστηµα όχι µεγαλύτερο των δύο µηνών. Στη συνέχεια, είτε θα λαµβάνουν το άσυλο, είτεθα απελαύνονται.

Στην Αττική ιδρύονται τρία κέντρα κράτησης. Το πρώτο στην περιοχή του Ελληνικού, όπου λειτουργούσαν στο παρελθόν κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία συχνά είχαν δεχθεί επικρίσεις από διεθνείς οργανισµούς. Στο Ελληνικό θα λειτουργήσει προσωρινά και κέντρο πρώτης υποδοχής. Τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη µετονοµάζονται σε κέντρο κράτησης, ενώ στον Ασπρόπυργο λειτουργεί ήδη κέντρο κράτησης χωρητικότητας 150 ανθρώπων.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζουν πως ειδικά για την Αττική είναι απαραίτητος ένας ακόµη χώρος, χωρητικότητας 700-1.000 ανθρώπων. Η «υποψηφιότητα» όµως της Ριτσώνας τελικά «κάηκε» λόγω των αντιρρήσεων του ∆ήµου Χαλκίδας

«Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να µη στέκονται εµπόδιο» έχει πει πολλέςφορές ο Χρήστος Παπουτσής, αλλά το ίδιο πρόβληµα συνάντησε το υπουργείο και στην Κρήτη, όπου τελικά δεν δηµι ουργείται κέντρο κράτησης. Σε διάστηµα ενός µήνα θαείναι έτοιµα να λειτουργήσουν τακέντρα κράτησης στη Σπάρτη, στο Μερσινίδι της Χίου, στη Βέννα ΡοδόπηςΒαθύ της Σάµου. και το κέντρο πρώτης υποδοχής στο

Στη Θεσπρωτία, όπου η Ηγουµενίτσα αντιµετωπίζει τεράστιο πρόβληµα από την παρουσία χιλιάδων λαθροµεταναστώνστο λιµάνι, το υπουργείο έλαβε τρεις προσφορές από ιδιώτες και θα αποφασίσει τις επόµενες ηµέρες, ενώ το στρατόπεδο Ψαρογιάννη στον Στάνο Αιτωλοακαρνανίας θα λειτουργήσει για την αποσυµφόρηση της Πάτρας.

Την εξωτερική φρούρηση των κέντρων αναλαµβάνει η ΕΛ.ΑΣ. και τη λειτουργία τους η υπηρεσία πρώτης υποδοχής µεταναστών, ενώ τα περισσότερα κέντρα θα κατασκευαστούν από τα λυόµενα των Ολυµπιακών Αγώνωντης Αθήνας, τα οποία από τις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. θα βρουν επιτέλους τη χρησιµότητά τους.

Σε πολλά από τα κέντρα κράτησης θα λειτουργήσουν και ελικοδρόµια προκειµένου να υπάρχουν απευθείας µεταφορές σε µεγαλύτερα αεροδρόµια απ’ όπου θα αναχωρούν αεροπλάνα είτε µισθωµένα από τη Frontex είτε από το ελληνικό κράτος για την επαναπροώθηση των παράνοµων µεταναστών στις χώρες τους 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: