"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΟΔΗΜΑΡΧΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ο Καραγκιόζης επιχειρηματίας!

 


Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Ο κρατιστής δεν βάζει ποτέ μυαλό.

Γιατί, άλλωστε;

Το σενάριο τα έχει όλα και συμφέρει. Θα φτιάξουμε μια επιχείρηση με τα λεφτά των άλλων, θα διορίσουμε όλα τα ρουσφέτια μας με τα λεφτά των άλλων, και για στάχτη στα μάτια του πόπολου θα λέμε ότι σκοπός της επιχείρησης είναι να βοηθήσει τους ευπαθείς και ευάλωτους.

Άρα, πολλαπλό το όφελος: θα μας ψηφίζουν όσοι ανόητοι τρώνε το παραμύθι της "επιχείρησης με φιλανθρωπικό σκοπό", θα μας ψηφίζουν αυτοί που θα διορίσουμε στην επιχείρηση και οι οικογένειές τους, θα μας ψηφίζουν αυτοί στους οποίους έχουμε τάξει διορισμό και είναι στο "περίμενε", θα μας ψηφίζουν αυτοί που θα παίρνουν τζάμπα ρεύμα, θα μας ψηφίζουν αυτοί που θα περιμένουν να πάρουν τζάμπα ρεύμα.

Μάλιστα ο σοσιαλισταράς Δούκας που ενδιαφέρεται και για την επιχειρηματικότητα, θα δίνει, λέει, φτηνό ρεύμα και σε επιχειρηματίες που βρίσκονται εντός των συμβαλλομένων δήμων!

Το ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, διαφθοράς και χρηματισμού όσων θα κρίνουν τους δικαιούχους, δεν του έχει διασχίσει το σοσιαλιστικό του μυαλό.

Το ότι η δική του επιχείρηση θα ανταγωνίζεται αθέμιτα τις ομοειδείς επιχειρήσεις των ιδιωτών, ούτε αυτό το σκέφτηκε ο εκκολαπτόμενος πασοκοηγέτης.

Όλα τζάμπα, το αφεντικό τρελάθηκε!

Και βέβαια, την χασούρα της επιχείρησης θα την πληρώνει ο φορολογούμενος και όταν χρεοκοπήσει εντελώς θα φεσωθεί ξανά ο φορολογούμενος.

Αν ήμασταν σοβαρή χώρα, θα έπρεπε…

 

 να απαγορεύεται, με άρθρο στο Σύνταγμα, σε κρατικούς θεσμούς να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το κράτος, είτε ως κεντρική εξουσία είτε ως αυτοδιοίκηση, έχει άλλον προορισμό: να ορίζει (μεταξύ άλλων) τους κανόνες τους επιχειρείν και να εποπτεύει την εφαρμογή τους.

Αν θέλουν οι δημαρχαίοι να το παίξουν businessmen, να το κάνουν με δικά τους λεφτά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: