"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΣΤΑΛΙΝΑΡΑΔΙΚΟ: Διεθνείς παρατηρητές στο κόμμα σας

 


Toυ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ

Να παραιτηθεί, "ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές", κάλεσε προ ημερών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος υπηρετεί ως προπαιδευμένος την 20ήμερη θητεία του στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο ίδιος ζήτησε την παρουσία διεθνών παρατηρητών, διότι όπως ανέφερε: "...ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ - Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία".

Ειδικότερα, (εδώ γελάμε) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι σκόπευε να απευθυνθεί στους πολίτες μετά το τέλος της θητείας του, "όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες".

Ο ίδιος θεωρώ την τραγωδία στα Τέμπη και την ιστορία των υποκλοπών δυο ιδιαίτερα σοβαρές αποτυχίες της προηγούμενης (και νυν) κυβέρνησης.

Για την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή δεκάδων νέων ανθρώπων, οι ευθύνες μπορεί να ξεκινάνε από τους χαμηλής απόδοσης και δυνατοτήτων υπαλλήλους του πελατειακού με κομματικά κριτήρια Δημοσίου, αλλά σίγουρα φτάνουν και ψηλότερα.

Φτάνουν στην παρούσα (αλλά και την εκάστοτε) πολιτική ηγεσία που δεν μερίμνησε να αναδείξει διαδικασίες που προβλέπουν στις κρίσιμες θέσεις να βρίσκονται υπεύθυνα και ικανά άτομα.

Τούτο όμως δεν αφορά την παρούσα και προηγούμενη κυβέρνηση αποκλειστικά αλλά όλες της μεταπολίτευσης και ενδεχομένως και από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Η κατάντια της κομματοκρατίας και του πελατειακού κράτους μας αφοράς όλους, γιατί δεν τα θέλαμε θα μας κυβερνούσαν άλλοι.

Σε σχέση με τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα που είχαν παραδώσει τη διαχείριση και διοίκηση του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου στις συνδικαλιστικές συντεχνίες, οι κυβερνήσεις του Κ.Μ., έστω και προσχηματικά, προσπάθησαν να εφαρμόσουν κάποια συστήματα αξιολόγησης και Outsourcing (ανεπαρκή και δειλά κατά τη γνώμη μου). Σε όλα αυτά όμως τόσο το κόμμα του κ. Κασσελάκη όσο και τα υπόλοιπα της αντιπολίτευσης είναι σφοδρά πολέμιοι, ταυτιζόμενοι καιροσκοπικά  πλήρως με τα πελατειακά συμφέροντά της κομματοκρατίας.

Όσο το Δημόσιο λειτουργεί σαν "χωματερή" της αγοράς εργασίας της χώρας, με ένα 5-10% να το κρατάνε όρθιο, το βέβαιο είναι πως δεν αποδίδει όπως πρέπει να βάρος των φορολογουμένων  και ενίοτε και της ίδιας της ζωής των.

 

Ναι να αποδοθούν ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, αλλά πείτε και τον τρόπο που θα εκμηδενιστούν οι περιπτώσεις σε καίριες θέσεις να μην ξαναβρεθούν "γυρολόγοι" των πολιτικών γραφείων με μόνο προσόν την κομματική τους στράτευση;

Θα αντιλαμβανόμουν το επιχείρημα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και η δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες, να αρθεί η πολιτική ασυλία των όσων δυνητικά έχουν σχέση με  τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα. Ούτως ή άλλως ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών είναι τριτοκοσμικής έμπνευσης και αποστολής.

Το να ζητάς όμως εκλογές μερικούς μήνες μετά τις εκλογές για ένα τραγικό δυστύχημα που έλαβε χώρα πριν τις τελευταίες εκλογές( άρα το εκλογικό σώμα το έλαβε υπόψη όταν πήγε στη κάλπη) είναι κάλπικη υπεκφυγή.

Δεν πιστεύω πως η κάλπη μπορεί και πρέπει να αποδίδει δικαιοσύνη. Η απόδοση της δικαιοσύνης, δηλαδή η εφαρμογή των νόμων, είναι αποκλειστικά προνόμιο της Δικαιοσύνης και των δικαστών που οφείλουν να γνωρίζουν τους νόμους.

Παρατηρώ πως κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης προεξάρχοντος του συνονθυλεύματος του κ. Κασσελάκη, προσπαθούν να εξάγουν πολιτική υπεραξία από ένα τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα εκμεταλλευόμενα το ανθρώπινο πόνο. Τούτο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στη πολιτική ζωή του τόπου. Η τυμβωρυχία όμως βραχυπρόθεσμα αποδίδει διότι η  τακτική αυτή είναι ατελέσφορη σε περιόδους που η κοινωνία δεν είναι αναστατωμένη όπως μετά τη χρεοκοπία του 2010. 

Επιπλέον, η πολιτική εκμετάλλευση μεταθέτει την εστίαση του ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα ούτε δικαιοσύνη τελικά να αποδοθεί, ούτε να διορθωθούν οι συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα. Η περίπτωση της Νοβάρτις παραμένει νωπή ακόμη.

Τέλος, το να ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες αιτείται μερικούς μήνες μετά τις εκλογές, είναι  αστειότητα αν δεν ήταν προσβλητικό για την μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.

Αν κάποιος χρειάζεται διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν όσα συμβαίνουν, όπως έδειξε το τελευταίο συνέδριο, είναι το κόμμα του κ. Κασσελάκη.

Πεποίθηση της στήλης είναι πως ανερμάτιστη αντιπολίτευση που δεν σέβεται το πόνο και την αγανάκτηση για τους τραγικούς θανάτους, τρομάζει την κοινωνία και όσους άρχισαν να είναι σκεπτικοί με τη κυβέρνηση, για τους οποίους οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κινούνται προς τη "γκρίζα ζώνη" των αναποφάσιστων.

Μπορεί η τακτική αυτή  να συσπειρώνει τον εναπομείναντα σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εμποδίζει τη διεύρυνση και κυρίως ανακόπτει τις απώλειες της κυβέρνησης. Αν δεν δημιουργεί  συνθήκες επανασυσπείρωσης.

Ας ρωτήσει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος…

 

 πλήρωσε ακριβά αυτή την αστοχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: