"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΡΑΓΙΑΔΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Οι δηλώσεις Ερντογάν και το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου

 



Tου Παντελή Σαββίδη

Το πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις Ερντογάν. Αλλά η εγκατάλειψη της Κύπρου απο την Αθήνα.

Για να είμαι σαφής απο την αρχή: οι δηλώσεις Ερντογάν δεν είναι επικίνδυνες. Ο Ερντογάν δεν μπορεί τώρα, πλέον, να υλοποιήσει αυτήν την επιθυμία του. Να καταλάβει, δηλαδή, ολόκληρη την Κύπρο. Βεβαίως, καλά κάνουν οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία και εκμεταλλεύονται τις φλυαρίες του αλλά γνωρίζουν πως δεν μπορεί να τις πετύχει.

Ιστορικά, όμως, ο Ερντογάν έχει δίκαιο. Στον δεύτερο Αττίλα είχαν καταρρεύσει τα πάντα και πολύ φοβάμαι πως η Τουρκία αν δεν τηρούσε την συμφωνία, με τους Αμερικανούς, της Πράσινης Γραμμής θα μπορούσε να καταλάβει ολοκληρο το νησί.

Την τήρησε, όμως, διότι αυτό ήταν το συμπεφωνημένο σχέδιο.

Ένα σχέδιο που οργανώθηκε απο την ίδια την Τουρκία σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως, τον άθλιο Κίσιγκερ.

Ο Κίσιγκερ με τις υπηρεσίες που μπορούσε να συνεργασθεί και ήλεγχε (ο πρόεδρος Νίξον που είχε κάπως διαφοροποιημένη άποψη ησχολείτο με την Υπόθεση Γουώτεργκέιτ) αδρανοποίησε τους δικτάτορες και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή εισβολή. Ως την Πράσινη Γραμμή, όμως.

Αν υπήρχε αντίσταση κατά την εισβολή θα είχαμε ένα τουρκικό περηφανές τουρκικό φιάσκο. τόσο ικανός ήταν ο τουρκικός στρατός.

Καθώς εξελισσόταν ο πρώτος Αττίλας οι δικτάτορες έχασαν τον μπούσουλα, έψαχναν σωτηρία σε αυτούς που τους χρησιμοποίησαν (τους Αμερικανούς, δηλαδή) αλλά το παιχνίδι είχε τελειώσει. Ικέτες για παρέμβαση, πλέον, των Αμερικανών, τόσο αυτοί όσο μετέπειτα, στον δεύτερο Αττίλα και ο Καραμανλής ώστε να μην καταληφθεί ολόκληρο το νησί.

Είναι η συμπεριφορά των ισχυρών απέναντι στους δεδομένους. Οι Αμερικανοί φέρθηκαν στην Ελλάδα έτσι διότι η τότε δεξιά, η μεταπολεμική δεξιά, είχε την νοοτροπία που εκφράστηκε με τα λόγια του Κανελλόπουλου, Υπουργού Στρατιωτικών, προς τον Αμερικανό στρατηγό Βάν Φλίτ που επισκέφθηκε την Αθήνα: στρατηγέ, ιδού ο στρατός σου, δείχνοντας παράταξη του ελληνικού στρατού.

Δήλωσαν, δηλαδή, δεδομένοι. Αυτό που κάνει και σήμερα ο Μητσοτάκης.

Το κυπριακό θυμίζει την τύχη των δεδομένων.

Για να επανέλθουμε, εκείνο που είναι επικίνδυνο δεν είναι οι δηλώσεις Ερντογάν.

Είναι το ότι ο Μητσοτάκης έβγαλε το κυπριακό απο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και λίγο πολύ είπε…

 

 στον κύπριο πρόεδρο, βρες τα ή βγάλε τα κάστανα απο την φωτιά.

Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος. Και σε κάτι άλλο. Με κόπο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών. Ο Μητσοτάκης τις κατέστησε και πάλι διμερείς, όπως ζήτησε ο Ερντογάν.

Αυτά είναι τα επικίνδυνα.

Όχι οι δηλώσεις Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: