Του ΛΑΟΚΡΑΤΗ ΒΑΣΣΗ
Με ομιχλώδεις τους εθνικούς μας ορίζοντες, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, είναι ηχηρά “ομιλούσα”:
Είναι ηχηρά “ομιλούσα” για τον τραυματισμό του αξιακού της διατακτικού, που ορίζει την εθνική μας ανεξαρτησία ως το υπέρτατο αγαθό μας. Γιατί η χρεοκοπία (Γιώργος Παπανδρέου – 2010) συνιστά ρήγμα στην ιστορική κανονικότητα της πορείας μας προς το μέλλον. Καθώς, έκτοτε, μεταπέσαμε σε μετανεωτερική αποικία, όπου εντός Ευρωζώνης διεκπεραιώνουμε οι ίδιοι δια των αντιπροσωπευτικών μας θεσμών, διαμεσολαβητικών τώρα μεταξύ των επικυρίαρχων και του λαού μας, τη διαχειριστική μας υποτέλεια.
Είναι, παρομοίως, ηχηρά “ομιλούσα” και επιβάλλουσα αυτοκριτική και αναστοχαστική θεώρηση των μεγάλων ελλειμμάτων μας, αυτών δηλαδή που μας βύθισαν στη χρεοκοπία. Όχι μόνο των οικονομικών, αλλά και αυτών που τα προκάλεσαν.
Ιδίως, μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε και τις επιστημονικοφανείς αποδομήσεις (προοδευτικοφανείς και αριστεροφανείς) του ιστορικοπολιτιστικού αναθεωρητισμού και της αποεθνοποιητικής απαξίωσης των θεμελίων της ταυτοτικής υπόστασής μας. Υπόστασης ανασηματοδοτημένης στη νεότερη εθνική μας αφετηρία και με τους αιώνες πολιτισμού στο πλάϊ μας ( Ελύτης), από ιερά μεγέθη, όπως ο Ρήγας, ο Σολωμός και ο Κάλβος.
Επιστημονικοφανείς αποδομήσεις
Μιλώντας για επιστημονικοφανείς αποδομήσεις, εννοώ μείζονος σημασίας ζητήματα. Πολύ ενδεικτικά αναφέρω:
Είναι, τέλος, ηχηρά “ομιλούσα” για το αύριο του τόπου μας και του Ελληνισμού, που, αν αναγιγνώσκουμε σωστά το αξιακό της διατακτικό, προϋποθέτει:
Διεμβόλιση του παγιδευτικού δίπολου: νοσηρός ελληνοκεντρισμός – νοσηρός αντι-ελληνοκεντρισμός (με όλα τα αλληλοτροφοδοτούμενα συμπαρομαρτούντα τους, όπως, για παράδειγμα, ο τοξικός εθνοφυλετισμός του Χρυσαυγιτισμού και ο εθνομηδενισμός της ιστορικοπολιτιστικής μας αποδόμησης!).
Εθνική ανεξαρτησία ή διαχειριστική υποτέλεια
Όλα, όμως, αυτά σημαίνουν πως χρειαζόμαστε...
Οπότε, πρωτίστως πρέπει να συναντηθούμε με τους νέους μας, ενσταλάζοντας στην ψυχή τους αξιακό απόσταγμα: από τον Θούριο του Ρήγα, τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού, τις Ωδές του Κάλβου, το Άξιον Εστί του Ελύτη, τη Ρωμιοσύνη και τον Αποχαιρετισμό του Ρίτσου. Κάτι που δεν έχουμε κάνει καθόλου καλά ως τώρα, αν λαμβάνουμε τα οργισμένα και αδιέξοδα αντιεξουσιαστικά και μηδενιστικά μηνύματα των Εξαρχείων.
Εντέλει, η “ομιλούσα” Εθνική Επέτειος μας θυμίζει το αδυσώπητο δίλημμα, χωρίς ενδιάμεση διαφυγή: εθνική ανεξαρτησία ή διαχειριστική υποτέλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου