"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Λαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία

 


Του Λέανδρου Ρακιντζή

Αρεοπαγίτη ε.τ.

Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το έτος 2019 ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας θεσπίστηκε η παρ.6 του άρθρου 73 με την οποία εισάγεται στη νομοθετική λειτουργία της Βουλής η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα το άρθρο 73 παρ. 6 Σ. ορίζει: Με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγουμένου άρθρου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.

Εκτελεστικοί του Συντάγματος νόμοι είναι οι τυπικοί νόμοι, που προβλέπονται από το Σύνταγμα με σκοπό να εξειδικεύσουν τις διατάξεις και να ρυθμίσουν μέσα στα πλαίσια της Συνταγματικής διάταξης διάφορα μερικότερα θέματα, όπως για την παρούσα διάταξη τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της.

Σαφώς οι εκτελεστικοί του Συντάγματος νόμοι πρέπει να εκδίδονται τάχιστα, ώστε να εκπληρώνεται ο σκοπός του Συνταγματικού νομοθέτη, γιατί μέχρι τη θέσπιση τους η Συνταγματική διάταξη παραμένει ανενεργή και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Στην παρούσα περίπτωση παρά την πάροδο άνω των τεσσάρων ετών ο εκτελεστικός της παραπάνω Συνταγματικής διάταξης νόμος ΔΕΜ έχει εκδοθεί και έτσι η διάταξη είναι ανενεργής και δεν μπορεί να ασκηθεί με βάση αυτή η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Για την καθυστέρηση αυτή έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Στο σημείο αυτό παρατηρώ, ότι οψέποτε εκδοθεί ο εκτελεστικός της παραπάνω διάταξης νόμος πρέπει να διευκρινιστούν περιοριστικά σε αυτόν, ποια είναι τα δημοσιονομικά θέματα που δεν μπορεί να αφορά η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί από τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών κείμενο ψηφίσματος το οποίο ψηφίζουν διαδικτυακά οι πολίτες και με το οποίο ζητείται η αναθεώρηση του Συντάγματος, η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα με αύξοντα όμως ρυθμό πάνω από 1,3 εκατ. υπογραφές, που εκδηλώνουν με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των θυμάτων για δικαίωση.

Σαφώς το παραπάνω ψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί, ότι συνιστά λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ 6 του Συντάγματος για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη από το άρθρο αυτό διαδικασία, αλλά αποτελεί όχι μόνο μοχλό ισχυρής πολιτικής πίεσης για την ταχεία απόδοση της δικαιοσύνης, τη μη παραπομπή του θέματος στις ελληνικές καλένδες και τη συνέχιση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, αλλά και …

 

συνεχή υπενθύμιση ως πολιτικό μήνυμα, ότι το ατύχημα οφείλεται εκτός από τις ατομικές ευθύνες και στις παθογένειες του πολιτικού, δημοσίου και συνδικαλιστικού συστήματος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: