"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο λογαριασμός στον (βλαχο)δήμαρχο

Μόνο η «δημοκρατία» έγραψε το προφανές: ξεράθηκαν τα δέντρα και τα φυτά που είχε τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσει σε μεταλλικές ζαρντινιέρες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 


Το ρεπορτάζ μπορούσε να το κάνει οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης. Ολοι έχουν πρόσβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.  


Ωστόσο, το κακό στην υπόθεση είναι ότι, ενώ υπήρχε η δυνατότητα, δεν υπήρχε η θέληση να γραφτεί το αυτονόητο για αυτό το θέμα – για λόγους τους οποίους άπαντες μπορούν να αντιληφθούν.



Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους δημότες αλλά και τους περαστικούς από την πόλη είναι η επιδεικτική αδιαφορία του κ. Μπακογιάννη για τις δυσκολίες που προκαλεί στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. 


Η υπέρμετρη φιλοδοξία του, μάλλον, δεν του επιτρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ώρες που περνούν μποτιλιαρισμένοι οι εγκλωβισμένοι στον λαβύρινθο του φιάσκου που αποκαλείται «Μεγάλος Περίπατος».


Εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω, όμως, είναι και το οικονομικό κόστος των πειραματισμών του κ. Μπακογιάννη. Για τα φυτά και τα δέντρα που έβαλε, Ιούλιο μήνα, στις μεταλλικές ζαρντινιέρες δαπανήθηκαν περίπου 1.800.000 ευρώ. Αυτό το κόστος δεν θα καλυφθεί από μόνο του. Θα κληθούν να το πληρώσουν οι δημότες. Τα δημοτικά τέλη στην Αθήνα είναι ήδη πολύ… αλμυρά και θα αλμυρίσουν κι άλλο εξαιτίας της προσπάθειας του κ. Μπακογιάννη να κάνει εντύπωση.



Η ανάληψη πολιτικών ευθυνών, τα παχιά λόγια «αυτοκριτικής» και το βλοσυρό ύφος των πολιτικών που τολμούν τάχα να παραδεχτούν τα λάθη τους είναι καλά αλλά δεν εξοφλούν λογαριασμούς.  


Για όλες τις ζημίες και τις ταλαιπωρίες που προκαλούν στους πολίτες η μεταμέλεια πρέπει να είναι έμπρακτη: δηλαδή, να πληρώνουν από την τσέπη τους τα σπασμένα.


Μπορεί η πολιτική τάξη να μην έχει και τόσο μεγάλη επαφή με την καθημερινότητα των πολλών, αλλά...


 σίγουρα γνωρίζει την αξία του χρήματος και τη δυσκολία να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τους… Μεγάλους Περιπάτους. Ας πληρώσουν, λοιπόν, τα κόστη των μεγαλεπήβολων σχεδίων τους.


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: