Ένας Γάλλος περιηγητής, που είχε έρθει το 1896 στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, περιέγραψε το θέρος στην πόλη σαν το «πάτο ενός καυτού τηγανιού».
Το φετινό καλοκαίρι είναι σαν όλα τα άλλα: Καυτό και ανυπόφορο. Προκάλεσε έκπληξη στους γνώστες της βασικής κηπουρικής η απόφαση του Δήμου να φυτέψει τα σπάνια και πανάκριβα φυτά εν μέσω καύσωνα και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν οι επιλογές των… άθραυστων ζαρντινεριών από λαμαρίνα. Έβαλαν τα φυτά στη λαμαρίνα.
Ας αφήσουμε το κόστος στην άκρη για λίγο, δεν είναι όλα κοστολογούμενα. Η Αθήνα πάσχει από έλλειψη καθαρού αέρα, φυτών, δέντρων, πάρκων. Δεν είναι καιροί να καίμε ζωντανά τα δέντρα και δη εντός της πόλης. Γιατί αυτό συνέβη. Οι εικόνες των μαραμένων δέντρων έκαναν τον ένδοξο (sic) γύρω του διαδικτύου, όρθια καφέ, νεκρά φυτά μέσα στη λαμαρίνα.
Είναι βασικές γνώσεις κηπουρικής, κηπουρική for dummies, που λένε κι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η καλύτερη εποχή για σπορά δεν είναι φυσικά ο καύσωνας, είναι η άνοιξη κι ο αρχές του φθινοπώρου. Κι αυτό συμβαίνει για να «δέσει» η ρίζα, να τραφεί και να αντέξει. Αν όχι στο έδαφος, που στην πόλη δεν είναι εφικτό, τότε σε γλάστρες φιλικές, πέτρινες ή κεραμικές, πλαστικές στη χειρότερη, να συγκρατούν την υγρασία.
Τι συνέβη στα φυτά που μπήκαν κατακαλόκαιρο στη λαμαρίνα;
Κερασάκι στην τούρτα...
Πεθαίνουν τα δέντρα στις λαμαρίνες. Όσο κι αν κοστίζουν οι ψευδοπιπεριές, τίποτε δεν προσαρμόζεται στις δικές μας κιτς επιθυμίες. Η φύση ξέρει καλύτερα πόσα μπορεί να αντέξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου