"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τελευταία ευκαιρία το στοίχημα των 72 δισ. €



Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξει μια μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους, κάτι που φάνταζε αδιανόητο να συμβεί μέχρι πριν από λίγους μήνες.

ΔΕΝ σημαίνει πως ξαφνικά λύθηκαν όλα τα προβλήματα στη λειτουργία της Ε.Ε. Και χρονοκαθυστέρηση πάντοτε θα υπάρχει στις αποφάσεις, και δυσκίνητη θα είναι σε ζητήματα που αφορούν είτε την οικονομία είτε την Αμυνα και, βέβαια, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα εξακολουθεί να απέχει αρκετά από ό,τι συμβαίνει σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

ΚΑΝΕΙΣ, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως με τη διπλή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021-2027 η Ευρώπη απέδειξε πως μπορεί να αλλάξει. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Υπάρχουν 27 διαφορετικές κυβερνήσεις. Υπάρχουν 27 διαφορετικά ακροατήρια ψηφοφόρων. Υπάρχουν οι τσιγκούνηδες και κολλημένοι του Βορρά, καθώς ο Σόιμπλε μπορεί να αποχώρησε αλλά άφησε… άξιους αντικαταστάτες σαν τον Ρούτε και τον Κουρτς. Υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές. Και εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες ζωής στις κοινωνίες.

ΚΙ, όμως, παρά τις ιδεοληψίες και τις σημαντικές διαφωνίες οι 27 ηγέτες έλαβαν μια ιστορική απόφαση. Θα υπάρξει κοινός δανεισμός, δηλαδή ευρωομόλογο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων.

Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες και κατάφερε να βγει νικητής. Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια η χώρα μας θα λάβει σχεδόν 72 δισεκατομμύρια.

ΤΟ πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά σε 19 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων και 12,5 δισεκατομμύρια δανειοδότησης. Τα ποσά φαντάζουν τεράστια, αν κάποιος συνυπολογίσει και τα χρήματα των κοινοτικών κονδυλίων που ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια.

Η πρόκληση είναι τεράστια για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη χώρα. Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα τα ξοδέψουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

ΑΝ καταφέρουμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά, τότε θα ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα το 2027. Στο τραπέζι υπάρχει ήδη μια σειρά προτάσεων από την επιτροπή Πισσαρίδη. Προβλέπει μειώσεις φόρων – εισφορών και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο, Παιδεία, Υγεία. Εκεί θα παιχτεί και το κρίσιμο ματς. Η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.

ΑΝ αξιοποιήσουμε με σωστό τρόπο αυτό το γιγαντιαίο πακέτο χρημάτων θα μπορέσουμε...


 να χτίσουμε όλοι μαζί μια νέα Ελλάδα


Γι’ αυτό απαιτείται, επιτέλους, να μπει τέλος στις ιδεοληψίες που κρατούν τη χώρα όμηρο, που δεν αφήνουν να αλλάξει τίποτα στην οικονομία, στο κράτος, στην καθημερινότητα.  


Το στοίχημα των 70 δισεκατομμυρίων μοιάζει να είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους μας. 


Πρέπει να κερδηθεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: