"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κι όμως, έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση της πανδημίας

Toυ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΒΑΙΟΥ

Οσο βρισκόμαστε –κατά τα φαινόμενα και τις προειδοποιήσεις των ειδικών– στην αρχή ή και στο μέσον ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, κάποιες διαπιστώσεις είναι αναπόφευκτες.  


Αναπόφευκτη είναι και η απορία που προξενούν ορισμένες αντιφατικές αποφάσεις.   


Ως προς τις διαπιστώσεις, όποιος κυκλοφορεί οπουδήποτε αυτές τις ημέρες, κατανοεί ότι σχεδόν κανένας δεν λαμβάνει υπόψη του τα όσα ακούγονται από τις τηλεοράσεις ή μεταδίδονται από τα ΜΜΕ εν γένει. Αλλωστε, το καλοκαίρι οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με αυτά…  


Είναι όμως την ίδια στιγμή φανερό ότι ακόμη και στην πρώτη περίοδο της επιτυχούς διαχείρισης, έγιναν κάποια σημαντικά λάθη. Το μεγαλύτερο από αυτά αποδεικνύεται ότι ήταν η καλλιέργεια της αίσθησης στους νέους, ότι είναι περίπου άτρωτοι από τον ιό. Αποτέλεσμα είναι οι νέοι, έφηβοι και λίγο μεγαλύτεροι, να συγκεντρώνονται σε αγέλες σε μπαρ, καφετέριες, πλατείες, παραλίες κ.α., σαν μην τρέχει τίποτε. Η προσπάθεια να τους εξηγήσει κάποιος τους κινδύνους και τις απειλές είναι σχεδόν μάταιη, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού της εφηβικής ιδιοσυγκρασίας, των στοιχείων της γενικής αγωγής, των σημείων των καιρών, αλλά και της σχεδόν εδραίας πεποίθησής τους ότι ο ιός δεν τους αφορά… 


Την ίδια στιγμή, η απορία είναι μεγάλη όταν κανείς ακούει προειδοποιήσεις, συστάσεις και ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ακούει τον υπουργό Τουρισμού να ανακοινώνει το άνοιγμα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. 


Από την πρώτη περίοδο της πανδημίας τα κρουαζιερόπολοια είχαν περιγραφεί περίπου σαν εκκολαπτήρια της Covid-19, με εργαστηριακό μάλιστα ενδιαφέρον για τον τρόπο εξάπλωσης της πανδημίας. Σήμερα, ετοιμάζονται(;) να τα υποδεχθούν σε ελληνικά νησιά.  


Με ποιο σκεπτικό γίνεται αυτό;  


Δύσκολο να εξηγηθεί και πάντως ακόμη δυσκολότερο να δικαιολογηθεί. 


Το ρίσκο είναι εξαιρετικά υψηλό και εν τέλει η συμβολή της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία είναι σχεδόν ασήμαντη, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες. 


Τα δύο αυτά παραδείγματα φανερώνουν...


 ένα μέρος και μόνο της δυσκολίας και του κινδύνου της περιπλοκής.  


Η αξίωση από τους πολίτες (νεαρούς, μεσήλικες ή ηλικιωμένους) για υπευθυνότητα, απαιτεί και πολλά περισσότερα από τους αρμοδίους όλων των βαθμίδων… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: