"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Οχυρωματικά έργα και ιοί

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελλάδα είναι οχυρωμένη απέναντι στον κορωνοϊό. Διαβάζεις τη δήλωση του κ. Κικίλια και η σκέψη σου ταξιδεύει στον χρόνο.  

Η Ελλάδα ήταν οχυρωμένη απέναντι στα μπεκερέλ του Τσερνόμπιλ πριν από αρκετές δεκαετίες. Ο Δήμος Δάφνης είχε μάλιστα κηρύξει τη ραδιενέργεια ανεπιθύμητη – τι άλλο να κάνεις πια. Τελικά η ραδιενέργεια κατάφερε να περάσει, να ποτίσει χώματα και σπαρτά. Δεν μάθαμε ποτέ αν η κατάρρευση των οχυρωματικών έργων ήταν αποτέλεσμα της δόλιας αντισοβιετικής προπαγάνδας, όπως υποστήριζε τότε το ΚΚΕ με την ανοχή του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ, ή αν οφειλόταν στα ύπουλα μπεκερέλ, που είναι άχρωμα, άοσμα, αόρατα και αθόρυβα. 


Χρόνια αργότερα, η Ελλάδα ήταν οχυρωμένη απέναντι στην κατάρρευση της τράπεζας Λίμαν. Ο τότε υπουργός της Ν.Δ. κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωνε πως τα θησαυροφυλάκια των ελληνικών τραπεζών ήταν ασφαλή με τοιχώματα από ατσάλι και κλειδαριές που ήταν αδύνατον να παραβιαστούν από τις δυνάμεις της κρίσης – κάτι σαν τον Αλή Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες. Εντέλει, για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα οχυρωματικά έργα υποχώρησαν υπό την πίεση σκοτεινών δυνάμεων και, αν θυμάστε, ακολούθησαν τα δέκα χρόνια της κρίσης.

Επειδή έχουμε την τάση να θεωρούμε εαυτούς εξαιρέσεις του κόσμου μας, όσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος δεν μας έχει αγγίξει, άμεσα το αγνοούμε. Και πιστεύουμε ότι θα περάσει χωρίς να μας αγγίξει. Oταν βέβαια έρθει η στιγμή εκείνη, που δεν μπορεί παρά να έρθει, έκπληκτοι αναρωτιόμαστε πώς μας έλαχε.  

Ακούς ότι μια ολόκληρη πόλη εκατομμυρίων στην Κίνα έχει τεθεί σε καραντίνα. Μακριά η Κίνα, Kινέζοι είναι, λογικόν. 

Χθες άκουσες ότι μια περιοχή στην Ιταλία με 50.000 κατοίκους έχει αποκλεισθεί από τις Αρχές. Η Ιταλία δεν είναι τόσο μακριά όσο η Κίνα, αλλά όπως και να το κάνεις μεσολαβεί η Αδριατική και το Ιόνιο.  

Φαντασθείτε μόνον τι έχει να γίνει αν, ο μη γένοιτο, χρειασθεί να τεθεί μια ελληνική πόλη σε καραντίνα. Συνθήκη εξέγερσης, συγγενείς που καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να δουν τους δικούς τους, ενδεχομένως και τρακτέρ στους δρόμους ή ανακήρυξη της πόλης από τον δήμαρχό της σε ανεξάρτητη επικράτεια, η αντιπολίτευση να καταγγέλλει τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και ο κορωνοϊός να πηδάει ενθουσιασμένος από οργανισμό σε οργανισμό.

Η Ελλάδα δεν είναι οχυρωμένη, γιατί...


 κανείς πουθενά δεν είναι οχυρωμένος


Η διαβεβαίωση μόνον ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει. Τα μέτρα δεν λαμβάνονται για την υποθετική περίπτωση που θα εμφανιστούν κρούσματα, διότι η περίπτωση δεν είναι υποθετική. 


Η πρόληψη στην περίπτωση αφορά την όλη οργάνωση του συστήματος Υγείας, η οποία δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Eτσι, για να μη νομίζουμε πως είμαστε οχυρωμένοι και νομίσουμε πως έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: