"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το "σχέδιο" Βρούτση είναι το "σχέδιο" Κατρούγκαλου χωρίς μπούκλες! Τί δεν καταλαβαίνεις?



Ηταν 15 Ιουνίου 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε μία από τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις, περιγράφοντας ξανά το σχέδιό του για το ασφαλιστικό. Θα δημιουργούσε, έλεγε, έναν κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, «έναν ατομικό κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο. Ο εργαζόμενος «γνωρίζει πόσο είναι αυτός ο κουμπαράς, τον βλέπει να τοκίζεται, τον διαχειρίζεται... Και αυτός ο κουμπαράς, που είναι η επικουρική σύνταξή του, θα ξέρει τι αξία έχει».

Στο ασφαλιστικό που έφερε η κυβέρνηση, τέτοιος πυλώνας δεν υπάρχει – παρότι ο πρωθυπουργός τον είχε παρουσιάσει ως εχέγγυο για να ξαναπιστέψουν οι νέοι ότι κάποτε, όντως, θα πάρουν σύνταξη. 



Η Ν.Δ. το ’πε, αλλά δεν το ’κανε.  


Τι μεσολάβησε;

Η ημιεπίσημη εξήγηση είναι ότι ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας θα έρθει αργότερα. Κάποτε.  


Η εξήγηση αυτή «κουρεύει» τον υπουργό που διαφημίζει ότι εισάγει «τη» μεταρρύθμιση.

Η άλλη εξήγηση είναι ότι ο Βρούτσης δεν εργάστηκε ποτέ γι’ αυτό το σκέλος του προγράμματος της Ν.Δ. Δεν το ήθελε και γι’ αυτό δεν ήθελε ούτε τον υφυπουργό που το προωθούσε – και που, με μια κλωτσιά προς τα πάνω, βρέθηκε υπουργός Μετανάστευσης. Μπορεί ένας υπουργός να καταπιεί ένα κεφάλαιο του κυβερνητικού προγράμματος;
 

Η τρίτη εξήγηση λέει ότι η καθιέρωση κεφαλαιοποιητικού πυλώνα θα στερούσε από το σύστημα μέρος των εισφορών των νέων, χάρη στις οποίες πληρώνονται οι τωρινές συντάξεις. Θα απαιτούνταν προσαρμογές με πολιτικό κόστος. Προτιμήθηκε η αθόρυβη μάσηση των εξαγγελιών.
 

Ετσι, καταλήξαμε στο σχέδιο Βρούτση, που είναι το σχέδιο Κατρούγκαλου χωρίς μπούκλες. Κυρίως, χωρίς τα βάρη που ο Κατρούγκαλος είχε επισωρεύσει στους αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους δίνεται τώρα η ευχέρεια να επιλέξουν πολύ χαμηλότερες εισφορές. Δημιουργείται έτσι ανισότητα μεταξύ αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών· και κίνητρο μετατροπής σχέσεων εξαρτημένης εργασίας σε «μπλοκάκια» χαμηλού κόστους.

Αυτό που δεν δημιουργείται είναι ένα σύστημα όπως το είχε υποσχεθεί η Ν.Δ.: πιο δίκαιο για τους νέους και, κυρίως, πιο ανεξάρτητο από τον προϋπολογισμό.  


Η μαμή της χρεοκοπίας –το ασφαλιστικό, για το οποίο η κρατική επιχορήγηση για την περίοδο 2010-2018 ξεπέρασε τα 250 δισ.– μένει άθικτη.

Ο Βρούτσης λέει ότι θα παρουσιάσει αναλογιστική μελέτη που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του συστήματος. Οπως σχολιάζει ένας από τους ειδήμονες, τέτοιες λογιστικές αποτυπώσεις είναι σαν τον μαγικό καθρέφτη.  


Τον ρωτάς, καθρέφτη-καθρεφτάκι μου, είμαι βιώσιμο;  


Και εκείνος είναι φτιαγμένος για να σου απαντήσει ναι.

Ο Βρούτσης ξέρει από καθρέφτες. Είχε σώσει «οριστικά» το ασφαλιστικό και το 2014. 


Τώρα...


 ετοιμάζεται να το ξανασώσει οριστικότερα. 


Βιωσιμότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: