"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Μ@Λ@Κ1@: Η θέση την νοικοκυράς στη νέα κανονικότητα


Στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση, οι κινητοποιήσεις των φεμινιστριών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γίνονται για να χτυπηθούν “σκοταδιστικού τύπου” δοξασίες. Όπως πχ. ότι δεν μπορείς να θεωρείς το παιδί που κυοφορείς …μέρος του σώματός σου, και ως εκ τούτου να το δολοφονείς τη στιγμή που …εσύ επιλέγεις [ακόμα και τον τελευταία μήνα της κύησης, σύμφωνα με νέα νομολογία σε πολλές αμερικανικές πολιτείες – βλ. post ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΦΟΝΟ].
 
Η επόμενη φάση, σε ένα όχι μακρινό μέλλον, είναι εκείνη που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης: παραδοσιακές νοικοκυρές – σύζυγοι αντιμετωπίζονται από τον όχλο των social media και από “σχολιαστές – δημοσιογράφους”, σαν θλιβεροί αναχρονισμοί, απομεινάρια άλλης εποχής, με τα σχόλια να ποικίλουν στην κλίμακα ενός εκπληκτικά κακόβουλου “δηκτικού χιούμορ”.
 
Η επιλογή μιας “παραδοσιακής” γυναίκας να κάνει οικογένεια και παιδιά, αντί να ασχοληθεί με την καριέρα της, τίθεται πλέον υπό διωγμό, στο πλαίσιο της επίσημης αφήγησης.
 
Το βίντεο είναι από πρωινό πρόγραμμα της αυστραλιανής τηλεόρασης [TODAY SHOW]: με υπότιτλο “BACK TO THE ’50s” οι σχολιαστές ασχημονούν σουρεαλιστικώ τω τρόπω εναντίον μιας κυρίας που επιλέγει να ασχολείται με τα “οικιακά”: να παραμένει στο σπίτι, και να φροντίζει τον άντρα και τα παιδιά της.


 
Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενο …αλλαγής φρουράς “κανονικότητας”… Η παλαιά δίνει τη θέση της στη νέα, η οποία επιδεικνύει στην παλιά την ίδια …αβρότητα που εισέπραττε από εκείνην ως …”μη κανονικότητα”. 

Η εναλλαγή βεβαίως πυροδοτεί ασυνήθιστες εντάσεις, διαμεσολαβημένη από τα [social] media… 

Και το θέμα είναι...


 τι σχέση έχει μια “κανονικότητα” που προωθείται σε κοινωνικό πλαίσιο, με εκείνην που έχει επικρατήσει, ως αποτέλεσμα δαρβίνειας εξέλιξης, στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: