"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Τα μάθατε; Είναι εδώ!

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

«Είμαστε εδώ».  

Και μόνο το σύνθημα που διάλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ μάς δίνει μια ιδέα της βαθιάς αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ηταν φυσικό να γίνει το αστείο της ημέρας στο Twitter. Διότι τι μπορεί να σημαίνει «είμαστε εδώ»;  

Είναι τόσο γενικό, τόσο αόριστο, ανώδυνο και ανοικτό σε ερμηνείες, ώστε καταλήγει να μη σημαίνει τίποτε.  

Είμαστε εδώ. Μπράβο, παιδιά! Παρακάτω όμως τι; Από μόνο του δεν λέει τίποτε το «είμαστε εδώ». Χρειάζεται τουλάχιστον μουσική υπόκρουση (επική, ηρωική, ερωτική κ.λπ.) για να του δώσει κάποιο βαθύτερο νόημα...

Αυτή η αμηχανία, πάντως, είναι μια ειλικρινής στάση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – και αυτό οφείλουμε να το τονίσουμε δεόντως, δεδομένου ότι συμβαίνει τόσο σπανίως, ώστε να είναι η εξαίρεση του κανόνα. Η φράση αυτή εκφράζει, προφανώς, το ελάχιστο επί του οποίου μπορούν να συμφωνήσουν οι αντιμαχόμενες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: ότι, δηλαδή, όλοι αυτοί απλώς βρίσκονται μαζί στον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο – διότι αυτό σημαίνει το «είμαστε εδώ».

Και τι τους έφερε να βρίσκονται εκεί όλοι μαζί; 

Η εξουσία, από την οποία προσφάτως αφίππευσαν, προς μεγίστη θλίψη τους.  

Αυτό τους ενώνει και μόνο αυτό μπορεί να τους κρατήσει ενωμένους στο μέλλον. Χωρίς την προοπτική της εξουσίας, οι διαλυτικές τάσεις θα επικρατήσουν. (Ως γνωστόν, οι πολιτικές διαφωνίες στην Αριστερά είναι θεολογικού χαρακτήρα και, εξ αυτού του λόγου, απόλυτες.)

Στην εξουσία όμως τους έφερε η κρίση, και, κυρίως, οι μύθοι γύρω από την κρίση. Οι κίνδυνοι από την κρίση για την οικονομία και την κοινωνία δεν έχουν ακόμη περάσει τελείως, οι μύθοι όμως που έφεραν την Αριστερά, ύστερα από πέντε χρόνια αριστερής διακυβέρνησης (με μνημόνιο έστω), έχουν τελειώσει. Γι’ αυτό ακριβώς ήταν τόσο βαρετή και περιττή, εντέλει, η εμφάνιση του Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Τι είπε ο Τσίπρας τόσες ώρες στη ΔΕΘ; 

Ανούσιες φλυαρίες ως επί το πλείστον και μόνον ένα καλό αστείο: ότι πιστεύουν στην αύξηση των μισθών που φέρνει την ανάπτυξη και όχι, όπως η κυβέρνηση, στην ανάπτυξη που φέρνει την αύξηση των μισθών. Πολύ απλά, ο Τσίπρας βάζει την άμαξα μπροστά από τα άλογα και μας λέει ότι αυτός έτσι «πιστεύει». Σωστά χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ρήμα εν προκειμένω, διότι τέτοιες παράλογες, ανορθολογικές και παλαβές απόψεις μόνο στην πίστη μπορούν να εδράζονται· και η ελευθερία της πίστης είναι δικαίωμα δεδομένο. Συνεπώς, μπορεί –με την έννοια ότι είναι ελεύθερος– ο οιοσδήποτε να πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών, στον Αγιο Βασίλη, στους εξωγήινους ή στη συνταγή του Μαδούρο για την ευημερία της Βενεζουέλας.

Το ευχάριστο και ελπιδοφόρο, πάντως, είναι ότι η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που θα μπορούσε να πιστέψει σε μια ανάπτυξη τύπου Βενεζουέλας έχει εκλείψει και δεν μπορεί να υπάρξει πια. Για τους Ελληνες ψηφοφόρους, οι αυταπάτες τελείωσαν· δεν τελείωσαν όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε πρόκειται. Οπως είπε άλλωστε ο ίδιος:  


«Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα θα αναλογιστεί τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, να δώσει απαντήσεις, Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα».  

Με απλά λόγια, το ψυχόδραμα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ξεκίνησε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: