"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Μ@Λ@ΚΙ@: Τη λέτε στην Γκρέτα; How dare you? Είναι το αδιαφιλονίκητο GNTM !!!

Του ΜΙΚΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Μεγάλη μορφή η Γκρέτα. Έχει διχάσει (και) την Ελλάδα στα δύο.

Με ένα οργισμένο λόγο, που συνοδεύει άριστα με συσπάσεις των μυών του προσώπου της, είναι το Global Next Top Model.

Τέτοια οργή με όρια σε δημόσιο λόγο είναι σπάνια. Ένα κράμα Βελόπουλου με Σκουρλέτη με μια εσάνς Ρένας στην αντιπολίτευση και την αυστηρότητα του Γιακουμάτου στα τελειώματα των φράσεων.

Μια απίστευτη θεατρικότητα, που θα έκανε και τη Γκρέτα Γκάρμπο να υποκλιθεί, αν δεν είχε αποθεωθεί κατά την εποχή του βωβού κινηματογράφου.

Η Γκρέτα του καιρού μας είναι επιμελώς ατημέλητη και με τα τραχιά, απλά και άρα εύληπτα αγγλικά της ξεσηκώνει τα πλήθη.

Για τους θαυμαστές της είναι ο Μέσι της κλιματικής αλλαγής, ο Ρονάλντο της βιοποικιλότητας, ο Λεμπρόν των ανθρώπων που υποφέρουν, ο Γιάννης που καρφώνει στο καλάθι των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν μπαίνουμε στη λογική να καταρρίψουμε ή να συμφωνήσουμε με τα επιχειρήματά της. Μια 16χρονη έχει αξιωματικά δίκιο. Ό,τι κι αν λέει.

Κι αν το μέλλον του πλανήτη είναι το κοινό πεδίο δράσης των 16χρονων όλου του κόσμου, ας είναι. Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα το αποφασίσουν.

Σε 30 χρόνια από τώρα η γενιά της Γκρέτα(ς) θα είναι στα πράγματα. Ευελπιστεί και είναι λογικό να θέλει να τα κάνει όλα καλύτερα.

Το παγκόσμιο χωριό θέλει τέτοιες μούρες για να ξεσηκωθεί.

Κρύβονται λέει τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τη Γκρέτα. Προφανώς, όμως υπάρχουν αντιτιθέμενα ισάξια συμφέροντα και στους επικριτές της κλιματικής αλλαγής. Τα οποία και δεν κρύβονται: οπότε αν δεν έχουμε μετοχές στις μεν ή στις δε, ας μη φανατιζόμαστε τόσο.

Ουδείς αμφισβητεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο “καβγάς” γίνεται για το ποσοστό της ανθρώπινης επίδρασης πάνω σε αυτή.

Οι θιασώτες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής βρήκαν στον επικό λόγο και στην παρουσία της Γκρέτα τον καλύτερο πρεσβευτή του;.

Αν κατάφερε να μαζέψει μισό εκατομμύριο κόσμο στον Καναδά, εκεί που οποιοσδήποτε επαναστάτης θα είχε πλήξει από ανία, πρόκειται για φαινόμενο.

Της τη λένε και κάποιοι που αδυνατούν να βρουν άλλους τρεις για μπιρίμπα και παίζουν πασιέντζα στον υπολογιστή.

Με επικοινωνιακούς όρους η Γκρέτα είναι η απόλυτη επιτυχία, η φαντασίωση κάθε επικοινωνιολόγου που ταλαιπωρείται να κάνει άλογα κούρσας τους “Αστραχάν” αυτού του τόπου.

Τη λένε και στους γονείς της, μιλάνε για σύνδρομο κτλ.  Λογικά, πρόκειται για “επένδυση” των γονέων στο κοριτσάκι τους, αλλά είναι δικαίωμά τους.

Οι γονείς που ντοπάρουν τα παιδιά τους για να μπουν στη Γυμναστική Ακαδημία, που ψάχνονται με μάνατζερ για να τα προωθήσουν στον επαγγελματικό αθλητισμό ή τα ποτίζουν με εμφυλιακό μίσος είναι σίγουρα καλύτεροι και επικρίνουν τους γονείς της 16χρονης Σουηδής.

Θα ξεφουσκώσει η στορία με  τη Γκρέτα;

Κι έτσι ακόμη, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια παιδιά και κυρίως να θέσει γερές βάσεις για την ανέλιξή της κατά την ενηλικίωσή της.
 

Οι δεκαεξάχρονοι θα είναι πάντα επαναστάτες και αλίμονο αν δεν τα έβαζαν με τα κάθε είδους συστήματα.

Το κακό είναι μόνο ότι ίσως αποτελούν μέρος του.

 

Γιατί...


 η δράση για την άρση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής δεν είναι θεωρία εδώ και κάποια χρόνια: είναι πράξη, είναι κεντρικός στόχος, που αντλεί κολοσσιαία χρηματοδότηση σε παγκόσμια κλίμακα

Οπότε, μάλλον η Γκρέτα είναι η φωνή του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου που έρχεται με βήμα ταχύ. 


Δεν είναι η φωνή των αδικημένων του κόσμου τούτου…


Δεν υπάρχουν σχόλια: