"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ και ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Μ@Λ@ΚΙ@: Η κηδεία του... Παγετώνα!

Του ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ

“Πόσο γελοίοι μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι;”
 
Να ένα από τα ακαδημαϊκού/φυσιοδιφικού τύπου ερωτήματα που μπορεί να θέσει κάποιος στον εαυτό του.
 
Το παρακάτω κείμενο, αναδημοσιευμένο από την Lifo [αναδημοσίευση απ’ τον ξένο Τύπο], και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν, θα μπορούσε να είναι η απάντηση…

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΩΝΑ:  

Δεκάδες Ελβετοί έδωσαν το παρών στην «κηδεία του παγετώνα», που ήταν ουσιαστικά μια μεγάλη πένθιμη πορεία στο βουνό για την εξαφάνιση του Πιτζόλ, ενός παγετώνα των Άλπεων, που χάθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο Πιτζόλ «έχει χάσει τόση από τη σύστασή του που από επιστημονική άποψη δεν θεωρείται πλέον παγετώνας», εξήγησε η Αλεσάντρα Ντετζιάκομι της Ελβετικής Ένωσης για την Προστασία του Κλίματος, μία από τις ΜΚΟ που οργάνωσε την «κηδεία» του παγετώνα.  

Μερικοί ακτιβιστές, φορώντας πένθιμα ρούχα, έκαναν μαζί με άλλους συμμετέχοντες στην τελετή δίωρη πορεία στο βουνό Πιτζόλ στη βορειοανατολική Ελβετία και έφτασαν στους πρόποδες του παγετώνα που λιώνει με γοργούς ρυθμούς και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.700 μέτρων κοντά στα σύνορα με το Λίχντεσταϊν και την Αυστρία.
Από το 2006 ο παγετώνας έχασε περίπου το 80 με 90% του όγκου του. Όπως ο Πιτζόλ, έτσι και περίπου 4.000 παγετώνες στις Άλπεις, που παρέχουν νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους, κινδυνεύουν να λιώσουν σε ποσοστό 90% ως το τέλος του αιώνα, αν δεν περιοριστεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης. Οπότε για τις ΜΚΟ η κηδεία του Πιτζόλ αποτελεί ευκαιρία να υπενθυμίσουν στους πολίτες ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο και «τα μέσα επιβίωσής μας» και απειλεί «τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε στην Ελβετία και σε όλο τον κόσμο».


Πέρα απ΄το πόσο σοβαρό είναι να πιστεύει κανείς ότι ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει τις κλιματολογικές αλλαγές που συντελούνται σε πλανητικό επίπεδο [αλλαγές, παρεμπιπτόντως, εξαρτώμενες απο τόσες παραμέτρους, που ο ισχυρισμός ότι μπορούν να προβλεφθούν σε βάθος χρόνου είναι κωμικά άτοπος], πόσο στα σοβαρά μπορεί να πάρει κανείς  ανθρώπους που...


 επιλέγουν για την  ευαισθητοποίηση του κόσμου …τέτοιες δράσεις;


Δεν υπάρχουν σχόλια: