"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ο Ευκλείδης, ο Καψώχας και η αυτοκριτική

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Καταλάβατε τώρα γιατί οι Συριζαίοι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να κάνουν συζήτηση για τα αίτια της ήττας τους;  


Μια κουβεντούλα της πλάκας είπε ο Τσακαλώτος για μια παρανυχίδα της πολιτικής τους που ήταν η ΕΡΤ κι έγινε της κακομοίρας στο εσωτερικό τους. Μαλλιοτραβήχτηκαν, αλληλοβρίστηκαν, γέμισαν το διαδίκτυο με υπονοούμενα και συγκαλυμμένες αλληλοκατηγορίες. Φανταστείτε δηλαδή να καταπιάνονταν και με τα σοβαρά.

Τελικά ο Πολάκης αποδείχτηκε πιο σοφός απ’ όλους τους. Σου λέει, τούτοι εδώ οι σύντροφοι έχουν βγάλει τα χατζάρια κι ετοιμάζονται να αλλησφαχτούν μόλις βρουν την ελάχιστη αφορμή. Και παρενέβη πυροσβεστικά, φωνάζοντας να σταματήσουν τις κλάψες και να θυμηθούν ποιος είναι ο εχθρός τους, ο οποίος βρίσκεται απέναντι τους όχι στις τάξεις τους. 


Υποθέτοντας ότι αυτή η θέση εκφράζει απολύτως τον Αλέξη Τσίπρα, μπορώ να καταλάβω ποια θα είναι η επίσημη πολιτική που θα ακολουθήσει ο Σύριζα από δω και μπρος: Επίθεση στην κυβέρνηση και αφήστε τις δήθεν αυτοκριτικές που μόνο κακό μας κάνουν.

Από την δική του σκοπιά δεν έχει άδικο ο Αλέξης. Αν η Ακριβοπούλου και ο Καψώχας είναι ικανοί να βάλουν φωτιά στο κόμμα του, τι θα συμβεί αν αρχίσουν να κουβεντιάζουν την φορολογική, την επιδοματική ή την εκπαιδευτική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τους; Ή αν καταπιαστούν με τις πολιτικές τους συμμαχίες και την συγκυβέρνηση με τον Καμένο; 


 Θα γίνουν μπουρλότο πριν προλάβει καν να τουιτάρει ο Σφακιανός. Στο τέλος-τέλος, η ιστορία της ΕΡΤ δεν είναι κάτι που ακουμπά ευθέως τον Τσίπρα, ένα κομματάκι της πολιτικής τους ήταν, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα φθάσουν υποχρεωτικά ως τις ευθύνες του αρχηγού. Κι εκεί θ’ αρχίσει το πραγματικό μακελειό.


Βεβαίως, αυτό που βολεύει τον Τσίπρα για να έχει ήσυχο το κόμμα του, δεν σημαίνει ότι ικανοποιεί τον κόσμο που βρίσκεται κάτω απ’ την ομπρέλα του. Το γεγονός ότι τον ψήφισαν όσοι τον ψήφισαν, δεν σημαίνει ότι θεωρούν αλάθητη την κυβερνητική του θητεία. Εδώ οι ίδιοι οι πρώην βουλευτές του ρωτάνε τους πρώην υπουργούς του «μα γιατί δεν τα κάναμε εμείς βρε παιδί μου αυτά που κάνει τώρα ο Μητσοτάκης;»


Οι ψηφοφόροι του δεν θα ρωτήσουν; Και μ’ αυτή την πολιτική της σιωπής, πως θα προσεγγίσει όσους τον είχαν ψηφίσει το 2015 αλλά το 2019 πήγαν στον Κυριάκο;  


Αυτοί θέλουν διπλές και τρίδιπλες εξηγήσεις, για να αποκτήσει ο Αλέξης απλώς την δυνατότητα να τους ξαναπροσεγγίσει, αλλιώς θα μείνουν εκεί που είναι.

 

Η αλήθεια είναι πως η αριστερά...


 έχει κακά ιστορικά προηγούμενα με τις αυτοκριτικές που ακολουθούν τις ήττες της. Καταλήγουν σε εμφύλιους και σε οδυνηρές διασπάσεις


Ο Τσίπρας το ξέρει αυτό και δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την συνοχή του κόμματος του. Θα αποπειραθεί να του προσθέσει δια της διεύρυνσης και όχι να του αφαιρέσει δια της αυτοκριτικής. Μόνο που έτσι διατρέχει έναν εξ ίσου σοβαρό κίνδυνο.  


Βάζοντας όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να αναγκαστεί να τα κουβεντιάσει μια και καλή μετά και την επόμενη ήττα του. Αλλά τότε θα το χει φάει και ο ίδιος το κεφάλι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: