"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο ΣΥΡΙΖΑ… «βρίσκει τα λογικά του»!

Ακατάβλητος ο γνωστός καθηγητής – σταυροφόρος της πειθούς περί σοσιαλδημοκρατικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε με άρθρο του, υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα συναινετικής πολιτικής τώρα που «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει σιγά - σιγά τα λογικά του» (Πότε τα είχε και τα έχασε;)!


Κατά τον καθηγητή, το κομματικό σύστημα χρειάζεται τουλάχιστον δυο σοβαρούς συστημικούς ευρωπαϊκούς πόλους, ένα κεντροδεξιό και ένα κεντροαριστερό. Παραδέχεται δε ότι η πολωτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζημιογόνα για τη χώρα αλλά προτρέπει να μη γελιόμαστε. Δεν γέννησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαφθορά, τα υπερβολικά ελλείμματα, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στα ΜΜΕ. Δεν γέννησε ο ΣΥΡΙΖΑ το κράτος - τέρας, τη διαπλοκή με αδίστακτα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις κλειστές συντεχνίες. Τα βρήκε!


Σύμφωνοι μεν κε καθηγητά, δεν τα γέννησε, αλλά… υπάρχουν μερικά αλλά:


Ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν ο Συνασπισμός, δεν αποδέχτηκε όλα τα προηγούμενα παθητικώς. Αντιθέτως τα υπερασπίστηκε ενεργητικώς και με πάθος. Οι βουλευτές του και οι ελάχιστοι συνδικαλιστές του στον «κοινωνικοποιημένο» τομέα έδωσαν από κοινού μάχες με τη μεγάλη μάζα των Πασόκων να μην μπει νυστέρι στις πυορροούσες πληγές της χώρας.


Όπως ας πούμε (πρόχειρα 2-3 παραδείγματα) στις κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις που αποτέλεσαν βραδυφλεγή βόμβα για την εθνική Οικονομία και τις υπερασπίζονταν να παραμείνουν ως έχουν


Όπως στην Ολυμπιακή που μας έβαζε περί το ένα εκατομμύριο μέσα τη μέρα, αλλά δεν σήκωνε μύγα το σπαθί του σε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού των μισθών ή λειτουργικότητας του οργανογράμματος, ενδεχομένως και με αποσπάσεις - όχι απολύσεις - προς άλλες κρατικές υπηρεσίες.


Όπως στο Ασφαλιστικό που βρέθηκε στην πρωτοπορία, από κοινού με το σύμπαν του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ (και από κοντά τους η Δεξιά και το ΚΚΕ), για να τορπιλίσουν τον σωτήριο νόμο Γιαννίτση, η ακύρωση του οποίου υπέσκαψε τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, και η εκθεμελίωση συμβαίνει τώρα και θα ολοκληρωθεί με την προϊούσα ανέχεια των συνταξιούχων από τον Ιανουάριο.


Δεν γέννησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαπλοκή, αλλά την ώρα που την κατήγγειλε με στεντόρεια φωνή και θεατρική οργή, μια χαρά προσπάθησε να συνδιαλλαχθεί μαζί της, ενώπιον της γάτας των Ιμαλάϊων ή τοπομετρώντας παρατημένα βοσκοτόπια. Και ποιος ξέρει σε πόσες άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας… (εκείνο πάντως που ήταν σοκαριστικό για τον υποφαινόμενο ήταν ότι οι αποκαλύψεις αυτές δεν ήταν καθόλου σοκαριστικές για τον κομματικό του μηχανισμό και τους συνειδητούς ψηφοφόρους του. Αυτούς που τον επέλεξαν συνειδητά, που η ψήφος τους κατευθυνόταν με πολιτικό πρόσημο, και δεν εκπήγαζε από καιροσκοπική διάθεση να γλυτώσουν τον ΕΝΦΙΑ ή να τους χαριστούν τα δάνεια με την …Σεισάχθεια που θα θεσμοθετούσε το κόμμα τους.




Σύμφωνοι, δεν υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το καθεστώς των off shore στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια χαρά ανενδοιάστως το αξιοποίησε για να χρηματοδοτήσει την Αυγή, κι ακόμη κρατά μυστικό τον χρηματοδότη – την ώρα που ωρύεται και στηλιτεύει ηθικά την off shore της επιχειρηματία Μαρέβα.
 
Δεν πήρε δάνεια «με αέρα» όπως είπε στην επιτροπή της Βουλής γιος πρώην εμβληματικού της διαπλοκής εκδότη, αλλά μια χαρά πήρε δάνεια με… «ιστορικό αέρα», δηλαδή δάνεια με εγγύηση την… ιστορικότητα τη Αυγής! (Σημ: κατά υποκειμενική άποψη, καλώς έγινε αυτό. Η Αυγή, ασχέτως με την σημερινή της ποιότητα, αποτελεί μέρος της πολιτικής ιστορίας της χώρας και έπρεπε να συνεχίσει. Αλλά δεν παύει να είναι μια παράτυπη αν όχι παράνομη, ενέργεια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλάει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου).


Όπως δεν μπορεί να καταγγέλλει ως τεκμήριο ανηθικότητας τα δάνεια των δύο άλλων κομμάτων, ΠΑΟΚ και ΝΔ, (που σαφώς έκαναν ανέμελη και ανέφελη κακοδιαχείριση στους καιρούς των παχέων αγελάδων), την στιγμή που είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο απέκτησε την κυριότητα των κεντρικών γραφείων του στην Κουμουνδούρου, με κούρεμα του δανείου του κατά 60%! Κανένα άλλο κόμμα δεν είχε τέτοια χαριστική συνδρομή! Και όμως έχει την προπέτεια να καταγγέλλει τα άλλα δύο!


Δεν υπονοούμε ότι έπρεπε να σιωπήσει χάριν συμψηφισμού. Απλώς υποχρεούτο να έχει την ενσυναίσθηση – όπως και τα μέλη του - ότι έκανε τα ίδια, στην κλίμακα μεγέθους που του αναλογούσε.
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαρξ εκ της σαρκός του παλιού πολιτικού συστήματος, με ένα επί πλέον αρνητικό:  
Παρουσιάζεται ως Ροβεσπιέρος ενώ είναι η επιδερμική, λαϊκιστική, κουτοπόνηρη μετάφραση του Μακιαβέλι. Υπερκέρασε το «παλιό σύστημα» σε δημαγωγία, ψευδείς υποσχέσεις, ρητορική του μίσους, λαϊκισμό, στοχοποίηση αντιπάλων, τοξικότητα λόγου!


ΝΔ:
Όπως αρχή άνδρα δείκνυσι, έτσι και κόμμα αρχή δείκνυσι. Η Κεντροδεξιά εντοπίζεται στην ηγεσία και σε κάποιους θύλακες του ενός συστημικού πόλου - της Κεντροδεξιάς. Κατά πόσο η ηγεσία έχει κατορθώσει να ενσταλάξει νεωτερική, κεντροδεξιά ή φιλελεύθερη νοοτροπία σε ένα ίσως ατόφιο δεξιό κόμμα, θα το διαπιστώσουμε με την επικράτησή του στις εκλογές, με το έργο που θα παραγάγει και τις θεσμικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Όχι πριν, όχι στις προεκλογικές διακηρύξεις.


ΚΙΝΑΛ:
Μάλλον είναι αυτό ο έτερος συστημικός ευρωπαϊκός πόλος, κεντροαριστεράς κατεύθυνσης, που προκρίνει ο καθηγητής, για την σταθερότητα του συστήματος. Είναι εμπλουτισμένο με στελέχη που κατέχουν θεσμική γνώση διοίκησης της χώρας, αλλά ακόμη έλκει την μήνιν των πρώην ψηφοφόρων του. Αυτών που το ψήφιζαν μαζικώς όταν - δήθεν - κατέστρεφε τη χώρα.


Έτσι τους έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν και ευχαρίστως το αποδέχτηκαν για να απενοχοποιήσουν εαυτούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: