"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΔΗΓΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Πώς οδηγείς όταν είσαι θυμωμένος;

ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ


Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για το road rage και το πώς τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την οδήγηση πραγματοποιήθηκε από το Virginia Tech Transportation Institute και διήρκησε 2 χρόνια.


Σε αυτήν συμμετείχαν οδηγοί ηλικίας από 16 (η ηλικία που επιτρέπεται η οδήγηση στις Η.Π.Α) έως 98 ετών και 3.500 αυτοκίνητα με κάμερες, μικρόφωνα και αισθητήρες τα οποία κατέγραψαν τα δεδομένα 56 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.


Ποιος φταίει για τα ατυχήματα στο δρόμο;
Η έρευνα έδειξε ότι για το μεγαλύτερο μέρος των ατυχημάτων ευθύνεται ο οδηγός (όχι κάποια μηχανική βλάβη) και ότι πάνω από το 30% όλων των ατυχημάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν αφαιρούνταν όλοι οι περισπασμοί από το αυτοκίνητο.


Πόσο επηρεάζει ο θυμός την οδήγηση;
Τα νεύρα, ο θυμός ή η στεναχώρια κάνουν την οδήγηση 9,8 φορές πιο επικίνδυνη από την οδήγηση που κάνουμε όταν είμαστε ήρεμοι και χωρίς προβληματισμούς. Σκέψου! Η έρευνα έδειξε επίσης ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο να οδηγείς κουρασμένος παρά με νεύρα.


Πόσο συχνά οδηγούμε με νεύρα;
Τουλάχιστον μία φορά στις 500 που οδηγούμε είμαστε εξαιρετικά θυμωμένοι. (Όλα αυτά στην Αμερική, σκέψου τι γίνεται όταν θέλεις να φτάσεις Πειραιά από Μαρούσι το πρωί και έχεις κολλήσει στην Εθνική!)

Αντίστοιχα, η κούραση είναι 3 φορές πιο επικίνδυνη, ενώ όταν μιλάμε στο τηλέφωνο έχουμε 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα.


Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι στην οδήγηση;
Αλκοόλ: 35 φορές περισσότερες πιθανότητες να τρακάρεις,
Όταν πληκτρολογείς έναν αριθμό στο κινητό: 12 φορές περισσότερες πιθανότητες
Όταν γράφεις μηνύματα στο κινητό: 6 φορές πιο επικίνδυνο από το να πληκτρολογείς έναν αριθμό. Για την ακρίβεια, το texting πιθανολογείται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των τροχαίων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.


Είσαι περισσότερος προσεκτικός όταν μιλάς σε ένα παιδί τη στιγμή που οδηγείς;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Το να μιλάς σε ένα μικρό παιδί την ώρα που οδηγείς κάνει τη διαδρομή πιο ασφαλή – μάλλον επειδή οι οδηγοί προσαρμόζουν την οδήγησή τους σκεπτόμενοι το παιδί.
Τέλος, για να μην ανησυχείς, ο χορός και το τραγούδι δεν επηρεάζουν καθόλου την οδήγηση.


Και μερικά tips στην προσπάθειά μας να κάνουμε τους δρόμους λίγο πιο ασφαλείς:
Εάν είσαι θυμωμένος ή στεναχωρημένος, σταμάτα το αυτοκίνητο, πιες λίγο νερό και πάρε βαθιές ανάσες.

Εάν νιώθεις αγχωμένος ή σε απασχολεί κάτι έντονα, η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να στρέψεις την προσοχή σου εκεί που πρέπει (στο δρόμο καλή ώρα).

Εάν βιάζεσαι ή είσαι ανυπόμονος τύπος, ξεκίνα λίγο πιο νωρίς για να αποφύγεις την ταχύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: