"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Μετά την απαγόρευση στα πιστολάκια μαλλιών και το δελτίο στο ρεύμα το σοσιαλιστικό κωλοχανείο ξεμένει και από μπύρα! - Μονάδα παραγωγής ετοιμάζει η Κουμουνδούρου "με ένα νόμο ένα άρθρο" προκειμένου να συνδράμει τα δοκιμαζόμενα συντρόφια της Ν. Αμερικής που πλέον θα μπορούν να μεθάνε μόνο με... Σοσιαλισμό!

Τα χτυπήματα για τους κατοίκους της Βενεζουέλας έρχονται το ένα μετά το άλλο... 

 

Αν οι διακοπές και οι περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση είναι κάτι που μπορούν να αντέξουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, οι διακοπές στο νερό οδηγούν σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα: τον περιορισμό της παραγωγής μπίρας.
 

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής μπίρας της χώρας, η Empressas Polar SA, ανακοίνωσε χθες ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει την παραγωγή καθώς δεν μπορεί να βρει το απαραίτητο συνάλλαγμα για να αγοράσει κριθάρι από το εξωτερικό.
 
«Δεν έχουμε βρει ακόμα επενδυτές, και έχουμε κριθάρι μέχρι τις 29 Απριλίου» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Εξαιτίας αυτού, είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε την παραγωγή μπίρας μέχρι να είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση σε δανειοδότηση από το εξωτερικό».
 
Η παύση της παραγωγής στην μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, και η άμεσα εμφανής έλλειψη στην αγορά της μπίρας, είναι το τελευταίο -και ίσως πιο χαρακτηριστικό- χτύπημα για τους κατοίκους της Βενεζουέλας, οι οποίοι απολαμβάνουν μετά μανίας το συγκεκριμένο ποτό.
 
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου, το οποίο αντιστοιχεί στο 95% των εισροών σε συνάλλαγμα. Πέρσι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,7% ενώ μέσα στο 2016 αναμένεται να υποχωρήσει 8% ακόμα, την ίδια στιγμή που ο τιμάριθμος ανεβαίνει με ρυθμούς 500% ετησίως.


Πάντως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο...

σε ομιλία του τον Φεβρoυάριο είχε αποκαλέσει τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης εταιρείας «κλέφτη» και «προδότη», και είχε κατηγορήσει την εταιρεία του για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: