"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ο "εξυπνότερος λαός του κόσμου" βρήκε ισχυρούς ανταγωνιστές ! ΝΑΙ στην αναβίωση της ΕΣΣΔ λένε πάνω από τους μισούς Ρώσους

Επιστροφή στην ΕΣΣΔ;  


Για πάνω από τους μισούς Ρώσους, τέτοιο ενδεχόμενο -έστω κι αν ελάχιστοι το θεωρούν ρεαλιστικό- θα ήταν θετικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση. 


Ανάλογη μερίδα του ρωσικού πληθυσμού θεωρούν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. 


Πάντως, η νοσταλγία για την εποχή πριν το '89 μπορεί να βρίσκεται σε ρεκόρ πενταετίας αλλά απάχει μακράν από το ζενίθ του 2000.


Σε δημοσκόπηση του Κέντρου Λεβάντα, όπως μεταδίδει το Russia Today, το 58% απαντά θετικά στην ερώτηση εάν θα τους άρεσε η επανασύσταση της ΕΣΣΔ. «Όχι» απαντά το 31%, ενώ ένα 10% θεωρεί ότι δεν μπορεί να δώσει απλή απάντηση στην ερώτηση.


Ωστόσο, ρεαλιστικό θεωρεί το ενδεχόμενο μόνο το 14%.


Ανάλογη είναι η εικόνα στο πώς αποτιμούν οι Ρώσοι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στους Ρώσους: 

Το 56% αναφέρει πως έχει αρνητικά συναισθήματα για την διάλυσή της, το 28% θετικά και το 16% θεωρεί ότι στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί απλή απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι... 
σύμφωνα με το Κέντρο Λεβάντα, το 58% είναι το υψηλότερο για τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά απέχει αρκετά από το ρεκόρ 75% που είχε καταγραφεί το 2000 -μετά την τελευταία βαθιά κρίση που έπληξε τη ρωσική οικονομία και έγινε το σκηνικό της «αναδιαρμόρφωσης» του ρωσικού πολιτικού χάρτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: