"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Νορβηγικό μπόνους 1.083 + 2.166 € στα λαθρομαχμουταριά για να ξεκουμπιστούν από τη χώρα

Η Νορβηγία προσφέρει μπόνους 10.000 κορόνων (1.080 ευρώ) σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες αιτούνται άσυλο, «για να αλλάξουν γνώμη και να φύγουν εθελοντικά από τη χώρα», μεταδίδει ο Independent.

 
Σύμφωνα με τη νορβηγική διεύθυνση μετανάστευσης (UDI), το νέο μέτρο τίθεται σε ισχύ ως μία φτηνότερη εναλλακτική λύση από τη χρηματοδότηση της διαμονής των προσφύγων στα κατά τόπους κέντρα φιλοξενίας της χώρας.

 
Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, η αντι-προσφορά θα έχει ισχύ για έξι εβδομάδες και, όπως μεταδίδει το κρατικό κανάλι NRK, θα τηρηθεί «αυστηρή σειρά προτεραιότητας», καθώς, σε πρώτη φάση, μόλις οι 500 πρώτοι θα λάβουν το μπόνους.

 
Το μέτρο αφορά τους αιτούντες άσυλο στη Νορβηγία έως και την 1η Απριλίου του 2016 και, όπως επισημαίνεται, το ποσό αυτό θα δοθεί επιπλέον των 2.166 ευρώ που ήδη προσφέρονται σε όσους μετανάστες και πρόσφυγες αναχωρούν εθελοντικά από τη χώρα.

 
Υπολογίζεται πως από τις 31.000 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν στη Νορβηγία το 2015, πάνω από 7.800 απορρίφθηκαν, με το ένα τρίτο εξ αυτών να αφορούν Σύρους πρόσφυγες.

Η υπουργός Μετανάστευσης και Eνσωμάτωσης, Sylvi Listhaug, δήλωσε πως...
 με την κίνηση αυτή, ελπίζει αρκετοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

 

«Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους, χρηματοδοτώντας την επιστροφή τους. Αυτό θα μας γλιτώσει από τα υψηλότερα έξοδα της διαμονής τους στα κέντρα φιλοξενίας», πρόσθεσε. «Ούτως ή άλλως είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο και θα είναι προτιμότερο να φύγουν».

 
Η νορβηγική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί να φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά οι αφίξεις ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αρχών, πλήττοντας, όπως λένε, την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών φιλοξενίας.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε δεχθεί σφοδρή διεθνή κριτική, όταν επαναπροώθησε στη Ρωσία 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν κοντά στα νορβηγορωσικά σύνορα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: