"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αντί για διπλή Ανάσταση που έλεγε ο εθνικός μας τσαρλατάνος, θα έχουμε διπλό Γολγοθά.


Άρχισαν πάλι τα σενάρια περί αδιεξόδου στις συνομιλίες με την τρόϊκα, εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και άλλα συναφή παρόμοια.


Το ερώτημα είναι αν έχουν και ποια, βάση. Αν και τι παίζεται πίσω από τακτικές κινήσεις. Αν οι πολιτικοί «παίζουν» με την επιβίωση ενός ολόκληρου λαού.


Κατ αρχάς, η συγκέντρωση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει ότι η κυβέρνηση εξήντλησε και το τελευταίο δευτερόλεπτο από χρονικής απόψεως για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και το τελευταίο ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, όπου υπήρχαν τέτοια. Περίμενε- και περιμένει- να επέλθει συμφωνία, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εισπράξει το συμφωνημένο ποσό από τους δανειστές για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις τον επόμενο μήνα.  


Δεν έχουν αντιληφθεί, ακόμη, στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί να γίνονται τέτοιοι υπολογισμοί με τους συνομιλητές που έχουν απέναντί τους; Πως ένα απλό, μικρό επεισόδιο μπορεί να την φέρει στην τρομερά δύσκολη θέση να μην έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της τον επόμενο μήνα;


Ακριβώς, επειδή αυτό είναι πιθανό να συμβεί, με τραγικές συνέπειες, πολύ πιο επώδυνες από τις καταστάσεις που ζούμε, κάτι άλλο συμβαίνει στο παρασκήνιο:


Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κλίμα αγωνίας στην κοινωνία, στους βουλευτές και στα πολιτικά κόμματα.  


Στην μεν κοινωνία για να αποδεχθεί, όσο γίνεται με λιγότερες αντιδράσεις τα μέτρα. 


Στους βουλευτές, κυρίως, στους δικούς της, να τα ψηφίσουν. 


Και, ει δυνατόν, να εκβιάσει και τα άλλα πολιτικά κόμματα, μήπως μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης επιδείξουν κάποια ανοχή.


Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πικρό ποτήρι φαίνεται πως θα το πιούμε όλο. Η προσπάθεια για άλλη πολιτική που δεν θα ήταν τόσο βαριά στους ώμους του ελληνικού λαού, απαιτεί προϋποθέσεις που στην Ελλάδα δεν συντρέχουν. Γι αυτό, ο Γολγοθάς είναι μπροστά. Και αντί για διπλή Ανάσταση που έλεγε ο κ. Τσίπρας, θα έχουμε διπλό Γολγοθά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: