Μετά ακολούθησε ο εξοπλισμός του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στο έδαφος της Τουρκίας από στελέχη του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με την υποστήριξη του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
Η ένοπλη δράση του ΕΣΣ στο έδαφος της Συρίας, που εκμεταλλεύτηκε παλιές πληγές που άνοιξαν ένεκα της δράσης ακραίων σουνιτών μουσουλμάνων στη Χάμα* και ξεσήκωσε αρκετούς σουνίτες εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, προκάλεσε την αντίδραση του Ασαντ και των ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αρχίσουν κανονικές μάχες σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ο παλιός γνώριμος των ΗΠΑ, η Αλ Κάιντα, που μέσω της οργάνωσης παρακλάδι Αλ Νούσρα άρχισε να ελέγχει σημαντικό μέρος της επικράτειας της Συρίας, ενώ ο ΕΣΣ έχανε έδαφος.
Τη σκυτάλη παρέλαβε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, που έφτασε από το Ιράκ στη Συρία.
Ο στρατηγικός στόχος της κρίσης στη Συρία, πέραν του χημικού οπλοστασίου της, είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του κράτους της Συρίας για να δημιουργηθούν στη θέση τα κράτη των Δρούζων, των Σουνιτών, των Κούρδων και των Αλαουιτών, με τη Δαμασκό στο κέντρο της συνομοσπονδίας.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα:
Η επόμενη μέρα στη Συρία, κατά τα φαινόμενα, θα χαράξει το 2016, όταν συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη συνθήκη Sykes-Picot, που καθόρισε τα σύνορα στην περιοχή. Το πιο πιθανό είναι ότι η Ρωσία με την εμπλοκή της θα επηρεάσει τις εξελίξεις και θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα στην περιοχή, με τον Ασαντ να αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά και τους πρόσφυγες να παίρνουν και πάλι τον δρόμο της επιστροφής στα σπίτια τους.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1982 εξεγέρθηκαν στην πόλη Χάμα στελέχη και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εξέγερση την οποία κατέπνιξε στο αίμα ο Χαφέζ αλ Ασαντ, στέλνοντας επιλαρχίες αρμάτων εναντίων των εξεγερμένων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου