"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Iντιάνα Τζόουνς και υπαρκτός σοσιαλισμός

Του ΤΑΣΟΥ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ΗΠΑ διαγράφουν την Κούβα από τη λίστα των χωρών που απειλούν την ασφάλεια της χώρας τους. Με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο να σφίγγουν τα χέρια χαμογελώντας ο ένας στον άλλον, τελειώνει ο ψυχρός πόλεμος των χωρών τους και ανοίγουν καινούργιες οικονομικές συνεργασίες προς όφελος και των δύο λαών.  


Το μακροχρόνιο πείραμα του επαναστατικού σοσιαλισμού ενταφιάστηκε με τη χειραψία των δύο προέδρων. Τα γεγονότα από μόνα τους απέδειξαν ότι ο κομμουνισμός και στη χώρα αυτή απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα να οδηγήσει την όμορφη αλλά ταλαιπωρημένη Κούβα στην παγκοσμιοποίηση. Στον φιλελευθερισμό. Στον καπιταλισμό.


Στη Γηραιά Ήπειρο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν υποδέχθηκε φορώντας καλοσιδερωμένο κουστούμι και πουκάμισο με σφιχτή γραβάτα γύρω από τον λαιμό του τον κ. Τσίπρα, τον κ. Λαφαζάνη και την κ. Βαλαβάνη που ήταν ντυμένοι σαν ταξιδιώτες του χρόνου. Όταν τους είδα όλους να σφίγγουν το χέρι με τον Πρόεδρο Πούτιν ήταν σαφές ότι η χρονομηχανή λειτούργησε μονάχα για τη μια μεριά. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του ήταν ντυμένοι σαν εκπρόσωποι του προλεταριάτου, μόνο που στη θέση του Λένιν, με έκπληξη, αντίκρισαν τον καπιταλιστή κ. Πούτιν.


Δεν τους κρίνω ενδυματολογικά, ο καθένας έχει δικαίωμα να ντύνεται όπως νομίζει καλύτερα, ακόμα και ο πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Πούτιν, όμως, θα έπρεπε να είχαν καταλάβει οι δικοί μας πως ο αριστερός λαμπερός κόσμος που τους έθρεψε και τους οδήγησε στις ριζοσπαστικές τους πολιτικές απόψεις έχει παραδοθεί από τον προηγούμενο αιώνα.


Αυτό με ανησυχεί με την τωρινή κυβέρνηση: 


Πίσω από το dress code (ξεκούμπωτα πουκάμισα, χέρι στην τσέπη, θλιβερά πουλοβεράκια…) υπάρχει μια προσπάθεια να περάσουν πολιτικά μηνύματα και πρακτικές, που έχουν αποδειχτεί μάταια για τους λαούς που τα έχουν υποστεί. Και έχουν ενταφιαστεί εκατοντάδες μέτρα κάτω από το χώμα. Εδώ και πολλά χρόνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: