"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οι... σύντροφοι των «συντρόφων»


Πολύ πριν η αρμόδια για τη Μετανάστευση υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου γίνει γνωστή με τις ατάκες της περί «μεταναστών που λιάζονται» και «ξαφνικά εξαφανίζονται», τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει πάνω της για έναν τελείως διαφορετικό λόγο. Μαζί με τον κ. Θοδ. Δρίτσα ήταν το πρώτο ζευγάρι που βρέθηκαν μαζί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.
Αποδείχθηκε ότι ήταν μόνον η αρχή

Η σύντροφος του υπ. Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, τοποθετήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο ίδιος υπουργός τοποθέτησε ως σύμβουλό της τη σύζυγο του γενικού γραμματέα του υπουργείου του. Ως γνωστόν, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού ανέλαβε γραμματέας στο υπ. Εξωτερικών, ενώ πολύ ενδιαφέρον θα έχουν, υποθέτω, τα δείπνα της οικογένειας Δούρου, αφού ο σύντροφος της περιφερειάρχου έχει κορυφαίο ρόλο στην Περιφέρεια και ο αδελφός της, Παναγιώτης Δούρος, ανέλαβε σύμβουλος του υπ. Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη.  

Η έκταση της στήλης δεν επαρκεί για να καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις συγγενών, ούτε βέβαια οι δεκάδες αποτυχόντες πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που ανέλαβαν κρατικά οφίκια. Ωστόσο, η πρωτοφανής σε έκταση ενεργοποίηση συγγενών, επανέφερε στη μνήμη την οργισμένη αντίδραση κορυφαίου παράγοντα της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν η «Κ» στηλίτευε την επιλογή «κολλητών», κομματικών στελεχών και αποτυχημένων πολιτευτών από την τότε κυβέρνηση: «Με ποιον θέλεις να κυβερνήσουμε; Χρειάζονται πρόσωπα εμπιστοσύνης, να μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο, να μιλήσεις. Πού θα τους βρούμε αυτούς; Μέσω διαύγειας και PHD;».
Πληροφορούμαι ότι αντίστοιχο επιχείρημα περί του κρίσιμου της συγκυρίας επικαλείται, πλέον, και ο κ. Ν. Βούτσης, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί ότι δύο (εξ αγχιστείας) ανίψια του υπηρετούν στην κυβέρνηση. 

 Αυτό που, βεβαίως, δεν έλεγε ο γαλάζιος κυβερνητικός παράγοντας -και πιθανώς ο κ. Βούτσης- είναι ότι :


Πέραν της εμπιστοσύνης, τα κόμματα λειτουργούν και ως γραφεία επαγγελματικής τακτοποίησης των στελεχών τους. 

Υπουργεία, Γραμματείες, Οργανισμοί και Φορείς προσφέρουν πλήθος θέσεων (και αμοιβών) για όσους περιλαμβάνονται στις κομματικές λίστες. Ουδείς μπορεί να επικαλεστεί τις κομματικές περγαμηνές (τότε και τώρα) ως στοιχείο ανικανότητας αλλά εν προκειμένω η «πρώτη φορά, αριστερά» αποδείχθηκε «άλλη μία φορά». 

Πιθανολογώ ότι όλα αυτά σας φαίνονται «ψιλά γράμματα». Και έχετε δίκιο, ειδικά όταν τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Γ. Βαρουφάκης απειλούσε ξανά με στάση πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: