Μιλάμε για τα αρχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης –περισσότερους από επτακόσιους φακέλους με έγγραφα και στοιχεία για τη ζωή και τη δράση των Εβραίων της πόλης που εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς– τα οποία οι κατοχικές αρχές κατάσχεσαν και μετέφεραν στο Βερολίνο. Εκεί, σε ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι τρένου τα βρήκε μετά την πτώση της Γερμανίας ο Κόκκινος Στρατός και τα πήγε στη Μόσχα, όπου τοποθετήθηκαν στα υπόγεια μαζί με άλλα λάφυρα των Σοβιετικών από τον πόλεμο. Με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, Ισραηλινοί επιστήμονες τα εντόπισαν σκονισμένα σε κάποια γκρίζα αίθουσα και η ελληνική πλευρά ξεκίνησε έναν αγώνα, που κρατάει μέχρι σήμερα, για να επιστραφούν εκεί απ’ όπου αφαιρέθηκαν
Ο γενναιόδωρος Πούτιν αξίωνε ανταλλάγματα και τα πήρε. Πρώτα του δώσαμε τα λάβαρα του τσαρικού ναυτικού που φυλάσσονταν από την έναρξη της μπολσεβίκικης επανάστασης σε ελληνορθόδοξο ναό στο Αλγέρι στην αρχή και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα στη συνέχεια. Τα πήγε στη Μόσχα ο ίδιος ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος όταν επισκέφθηκε τον Πούτιν και μάταια περίμενε να φέρει ως «αντίδωρο» ο Ρώσος πρόεδρος τα εβραϊκά αρχεία όταν ανταπέδωσε την επίσκεψη.
Μετά γύρεψαν τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά, που έκλεισε το 1924, με την πλήρη ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε και γι’ αυτά, αλλά τα αρχεία και πάλι δεν ήρθαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου