"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: To ξεβράκωμα των γραφικών από την κακούργα την πραγματικότητα


Μέσα στις επόμενες μέρες ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί σε ποιους παρέδωσε την εξουσία για να τον διασώσει από τα δεινά, τα παρόντα και τα μέλλοντα. 

Οσοι έδωσαν πίστη ότι είναι δυνατόν να γίνουν βελτιώσεις των συνθηκών διαβίωσης και των κρατικών δομών, ότι είναι δυνατόν να εκκινήσει η οικονομία χωρίς χρηματοδότηση, φαίνεται ότι δίνουν πίστη στα φακιρικά και στην ταχυδακτυλουργία

Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι; 

Βεβαίως, είναι οι θυμωμένοι, οι απελπισμένοι, οι βρεγμένοι που δεν φοβούνται τη βροχή, οι αφελείς που δεν κατανοούν ότι η πολιτική δεν γίνεται με ταχυδακτυλουργίες και άλλα κόλπα.

Πρόσφατα βρέθηκα σε μια περίσταση όπου ένας καλόγερος παρέδιδε σε κάποια γνωστή του κυρία ένα διαφανές νάιλον σακουλάκι γεμάτο με λευκούς χοντρούς βόλους, κάτι σαν βόλους ναφθαλίνης. Ακουσα και τον διάλογο: 

- "Τι είναι αυτά πάτερ;"

- "Είναι χάπια για τον καρκίνο" 

- "Και πώς να τα παίρνω;" 

- "Πρωί, βράδυ μετά το φαγητό".

Πολύ φοβούμαι ότι η θεραπεία της χώρας και οι θεράποντες γιατροί που κυβερνούν δεν απέχουν από αυτό που διηγήθηκα. Η εσωτερική ανισορροπία που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα μοιάζει με αρχόμενη ανταρσία πληρώματος σε ένα καράβι καταμεσής φουρτουνιασμένου ωκεανού, με πρωτοτάξιδο καπετάνιο και χαλασμένη πυξίδα.

Σε πολύ λίγο χρόνο θα διαπιστώσουμε άπαντες ότι η χώρα θα εκπέσει στο κωμικοτραγικό θέαμα να έχει την αριστερή γροθιά σφιγμένη με αποφασιστικότητα και απειλητική εναντίον όλων των ευρωπαϊκών κρατών αλλά η δεξιά παλάμη θα είναι ανοιχτή στη ζητιανιά ζητώντας ελεημοσύνη από αυτούς που αντιμαχόμαστε.

Εχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά και να πάθουμε πολλά, και αυτό θα είναι ένα φροντιστήριο ακριβοπληρωμένο. Δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία στα μαθήματα της ιστορίας.  

Ας ελπίσουμε ότι το επερχόμενο σοκ θα προσγειώσει κάποιους κυβερνητικούς... χαρταετούς και θα πατήσουν χώμα.

Η ξεροκεφαλιά και η ιδεολογική ακαμψία εφαρμόστηκε στην κυβέρνηση του Βουνού πριν από δεκάδες χρόνια και ακόμα αυτά πληρώνουμε.  

Θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση και σοβαρή συγκυβέρνηση για να μη γίνουν τα πράγματα τραγικά. Αν τώρα είμαστε άσχημα, υπάρχει και το τραγικό, και είναι πατριωτικό καθήκον να το αποφύγουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: