"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: O πόλεμος του πετρελαίου


Οι χώρες του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν να τιμωρήσουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά και λίγο-πολύ όσες χώρες τολμούν το fracking, δηλαδή την εξόρυξη πετρελαίου από τα σχιστολιθικά στρώματα.  


Η επιχείρηση του ΟΠΕΚ να διαλύσει τις εταιρείες που εμπορεύονται πετρέλαιο από fracking πραγματοποείται με δύο τρόπους:

  • Συμφωνώντας να κρατήσουν τις ποσότητες που εξορύσσουν στα ίδια επίπεδα, πλημμυρίζοντας την αγορά με φθηνό αργό στα 50 δολάρια το βαρέλι.
  • Αποθηκεύοντας σε τάνκερ πάνω απο 10 εκατομμύρια βαρέλια αργού, αποθεματοποιώντας για την αποφασιστική μάχη στον πόλεμο με τους frackers.

Είναι ίσως η πρώτη φορά σε πολλές δεκαετίες που η κατρακύλα των τιμών δεν συνοδεύεται από δραστική μείωση των ποσοτήτων από το μεγαλύτερο καρτέλ του κόσμου. 


Επειδή οι frackers, ανάλογα με τις επενδύσεις και την ποσότητα, μπορούν να αντέξουν τιμές από 40 έως 80 δολάρια το βαρέλι, ήδη κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν αργά αλλά σταθερά.


Όμως ο λογαριασμός του καρτέλ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα:


Η Ρωσία υιοθετεί την τεχνολογία του fracking, όπως για παράδειγμα στη Σερβία, χώρες όπως η Βενεζουέλα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ ακόμα και η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει, πλέον, σοβαρά προβλήματα κοινωνικής αναταραχής. Αλλά και χώρες όπως η Νορβηγία, με την Statoil να γράφει ζημιές, είναι αναγκασμένες να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους. 


Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι τόσο ο πόλεμος, αλλά πόσο καιρό ακόμα είναι σε θέση το καρτέλ να τον διεξάγει χωρίς τα μέλη του να πάθουν οικονομική, κοινωνική και, συνεπώς, πολιτική ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: