"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τι θα γινόταν με την Τουρκική ΝΟΤΑΜ σύντροφοι αν η χώρα μας δεν ήταν μέλος της "κακούργας" Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ "το ίδιο συνδικάτο"???


Η τουρκική κίνηση να εκδώσει notam (αγγελία προς αεροναυτιλομένους) με την οποία δέσμευε μια τεράστια περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου, και μάλιστα για αδικαιολόγητα μακρύ χρονικό διάστημα, ήρθε να μας υπενθυμίσει δύο βασικές αλήθειες, που ως χώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε.
 



Η πρώτη έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας. Ακόμη και σε περιόδους καλών διμερών σχέσεων, η Τουρκία θα επιχειρεί να αξιοποιεί τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις κατάλληλες συνθήκες, για να προωθεί και να προβάλει τις αμφισβητήσεις της, και στο πλαίσιο αυτό θα «δοκιμάζει» κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν διαπιστώνει απειρία. Κορυφαίο παράδειγμα η κρίση των Ιμίων.

 


Η δεύτερη –που είναι, νομίζω, και το μεγάλο δίδαγμα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών– αφορά τη διαχρονική σημασία που έχουν για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, όπως και της ευημερίας της, οι δίαυλοι επικοινωνίας και η αποτελεσματική συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι ως πιστό μέλος των δύο κορυφαίων αυτών οργανισμών, η Ελλάδα κερδίζει πολλά. Η ισχύς και η αξία μιας συγκριτικά μικρής χώρας πολλαπλασιάζεται. Οταν πριν από τέσσερις μήνες βρέθηκα στο Κάιρο για την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι κατέστησε απόλυτα σαφές ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Αθήνας, όπως και της Λευκωσίας, και ίσως αυτό στο οποίο ο ίδιος απέδιδε τη μεγαλύτερη αξία, ήταν το γεγονός πως οι δύο χώρες είναι μέλη της Ε.Ε. και δρουν ως «γέφυρα» της χώρας του με την Ενωση. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούν τη χώρα μας και άλλες σημαντικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
 


Σε καθαρά επίπεδο ασφάλειας, είναι περιττό να επισημάνει κανείς τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής στην ισχυρότερη αμυντική συμμαχία του κόσμου. Η μεγιστοποίηση των οφελών εναπόκειται, φυσικά, στην αξιοπιστία της χώρας, αλλά και στην ικανότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών.
 


Η κρίση, τελικά, αποσοβήθηκε, καθώς η Αγκυρα απέσυρε τη notam με την οποία δέσμευε την περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, από σήμερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Είναι γεγονός ότι «η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο» (με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται και άλλα μείζονα ζητήματα όπως οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για το θέμα της οικονομίας). Αλλά τολμώ να εικάσω ότι άλλη θα ήταν η έκβαση της υπόθεσης αν η Ελλάδα δεν βρισκόταν στο ευρωατλαντικό δίχτυ ασφαλείας.  


Οι παράμετροι της επιτυχούς εξέλιξης ήταν πολλές:  


Ξεκινούν, πιθανότατα, από σωστούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και φθάνουν μέχρι τη σοβαρή διπλωματική εκπροσώπηση της Τουρκίας στην Αθήνα. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως το όλο σκηνικό θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν η χώρα μας δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: