"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Βαφτίζοντας το κρέας... ψάρι

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Η παράταση της «δανειακής σύμβασης» ήρθε προς ψήφιση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίστηκε ακόμα από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και βέβαια από το γερμανικό Κοινοβούλιο καθώς και άλλα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Η ελληνική Βουλή όμως απλώς θα ενημερωθεί. Δεν θα χάσει τον χρόνο της με περιττές ψηφοφορίες. Γιατί βέβαια με 20 ως 30 βουλευτές της συμπολίτευσης να έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά, δεν είναι ώρα να μας προκύψει αμφισβήτηση της δεδηλωμένης ή καμιά ανταρσία της προέδρου κι έχουμε μπλεξίματα. 

Ωραία και κατανοητά αυτά κι ο καθένας εξ ημών μπορεί να διαμορφώσει την προσωπική του άποψη.


Το ζήτημα ωστόσο είναι και νομικό. Εγκριτοι συνταγματολόγοι του νέου καθεστώτος λοιπόν ανέλαβαν να μας εξηγήσουν πώς μπορούμε το κρέας να το βαφτίζουμε ψάρι - επιστημονικά βεβαίως, βεβαίως. Η θεωρία που ανέπτυξαν έχει ως εξής. 

Η Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο παραβιάζουν τον νόμο, το Σύνταγμα και περίπου κάθε διεθνή σύμβαση περί δικαιωμάτων του ανθρώπου ή περί κυριαρχίας των κρατών ή ό,τι άλλο... Ως εκ τούτου, η παράτασή της δεν μπορεί να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή γιατί θα ήταν σαν να αναγνωρίζεται η νομιμότητά της! Για την ακρίβεια, σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση, λένε, θα έπρεπε να αμφισβητήσει τη νομιμότητά της, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπονόμευε τη δική της διαπραγματευτική θέση, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Οπερ άτοπο γιατί χωρίς την παράταση της σύμβασης χρεοκοπούμε.

Εντάξει είναι λίγο μπλεγμένα. Στο διά ταύτα, ωστόσο, οι εν λόγω σοφοί μάς λένε ότι την παράνομη σύμβαση μπορεί να την παρατείνουν με την υπογραφή τους υπουργοί, όχι όμως η Βουλή, διότι τότε θα τη νομιμοποιήσει. 

Γεγονός που διά της απλής λογικής συνεπάγεται ότι, παρατείνοντας την ισχύ της σύμβασης, οι υπουργοί παρανομούν εν γνώσει τους. 

Καλύτερο ορισμό της απιστίας ομολογώ δεν μπορώ να σκεφτώ.  

Η υπόθεση ωστόσο έχει και συνέχεια:


Προφανώς, ο καθένας μπορεί να καταγγείλει μια σύμβαση, ακόμα και να αρνηθεί να συνεχίσει να την εφαρμόζει αν τη θεωρεί παράνομη. Σε αυτήν την περίπτωση κάθε λογικός άνθρωπος συμπεραίνει ότι η σύμβαση παύει να ισχύει.  

Αμ δε! Αν στο τέλος του 4μήνου, επιμένουν οι συνταγματολόγοι μας, οι εταίροι αρνηθούν να μας δώσουν τη δόση, τότε η άρνησή τους θα είναι παράνομη. Για την ακρίβεια, θα είναι άσκηση «οικονομικής βίας», δεδομένων των αναγκών της χώρας, της αρχής της διεθνούς αλληλεγγύης και των συνθηκών της ΕΕ!  

Βρέξει-χιονίσει δηλαδή είναι υποχρεωμένοι να μας δανείζουν. 

Τέτοιοι σοφοί έχουν σήμερα τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και με αυτά τα μυαλά θα πάμε να διαπραγματευθούμε. Για να ζήσουνε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: