"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η «άγνοια» του Υπουργού-Τηλεοπτικού μαϊντανού!!!


Όταν ο υπουργός Οικονομικών (δείχνει ότι) δεν γνωρίζει μια σημαντική απόφαση οικονομικής πολιτικής και όταν δείχνει να διακατέχεται από σύγχυση ως προς το πώς επιβάλλεται μια έκτακτη εισφορά, τι να υποθέσουμε;


Ας δούμε τα γεγονότα:


1. Εχει βουίξει ο τόπος για τις αυξήσεις που δόθηκαν στους εργαζομένους της ΔΕΗ. Όμως, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε χτες το βράδυ σχεδόν έκπληκτος: πρώτη φορά το ακούω! (εδώ, όπως το είπε).



Οπότε ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα:  


Πρώτον, δεν τον ενημέρωσε ο συναρμόδιος συνάδελφός του Π. Λαφαζάνης, ο οποίος  υπέγραψε τη νέα συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ, μολονότι αφορά καθαρά οικονομικά ζητήματα; 


Δεύτερον , ο κ. Βαρουφάκης δεν ακούει και δεν διαβάζει; Όλα τα μέσα ενημέρωσης έκαναν εκτεταμένες αναφορές στο θέμα αυτό, πώς γίνεται να μην πήρε τίποτα χαμπάρι; Εκτός αν υποθέσουμε ότι το μόνο που κάνει είναι να μιλάει στα ΜΜΕ.


2. Ρωτήθηκε τις προάλλες(28 Φεβρουαρίου) αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιβάλει έκτακτη εισφορά. Και απάντησε επί λέξει: «Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο , θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν  να πληρώσουν, όχι σε αυτούς που δεν έχουν» (εδώ). Τι καταλαβαίνει κανείς; 


Ότι η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί στους «έχοντες και κατέχοντες». Και έχων είναι, για παράδειγμα, όποιος έχει εισόδημα από 50.000 ευρώ και πάνω. Κατέχων είναι όποιος έχει περιουσία(πάλι παράδειγμα) από ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω. Αυτό είναι ένα λογικό κριτήριο, αν και  θα πληρώσουν πολύ λίγοι και δεν θα μαζέψει όσα επιδιώκει(το αφήνουμε στην άκρη).
Όμως, δυο μέρες μετά, το είπε αλλιώς: «Η έκτακτη εισφορά, αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν»(εδώ). 


 Εντελώς άλλη λογική. Ο κ. Βαρουφάκης μας λέει ότι θα επιβάλει  έκτακτη εισφορά σε άγνωστα ή αδήλωτα εισοδήματα, δηλαδή σε φοροφυγάδες. Όμως, η έννοια της έκτακτης εισφοράς είναι αυτή που λέει η λέξη: επιβάλλεται εκτάκτως, ξαφνικά,  δηλαδή σε ώρα ανάγκης, για να βρει έσοδα το κράτος. Και θα τα βρει στις φορολογικές δηλώσεις, φυσικών προσώπων, εταιρειών κτλ.  


Ο κ. Βαρουφάκης, αν  τον άλλο μήνα βρεθεί μπροστά σε ασφυξία, πού θα την επιβάλει, όταν λέει «σε όσους δεν πλήρωναν»; 


Θα ψάξει πρώτα να τους βρει; 


Αστεία πράγματα. Οσοι έχουμε πληρώσει τέτοιες έκτακτες εισφορές, γνωρίζουμε ότι εμείς θα ξαναπληρώσουμε,  τα γνωστά και δηλωμένα εισοδήματα. Τα άλλα, ζήσε Μάη μου.



Ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας θεωρητικός οικονομολόγος, που τώρα ασκεί για πρώτη φορά εξουσία. Κατά τούτο μπορούμε να του αναγνωρίσουμε κάποια ελαφρυντικά, δεν γεννήθηκαν όλοι μαθημένοι. Όμως, τα δύο στοιχεία που αναφέραμε είναι ανησυχητικά σημάδια. Δεν επιτρέπεται υπουργός Οικονομικών να λέει δυο διαφορετικά πράγματα για ένα μέτρο που δεν(;) σκοπεύει να πάρει. Υπάρχουν και πιο απλές απαντήσεις. Για παράδειγμα , «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Ή «αν έρθει η στιγμή, θα το δούμε». Η άσκοπη λογοδιάρροια δεν ωφελεί.



Από την άλλη, η άγνοια (ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω εισαγωγικά στη λέξη) για τα της ΔΕΗ, είναι περισσότερο ανησυχητική. Διότι ο συναρμόδιος συνάδελφός του τον έγραψε στα παλαιότερα υποδήματά του και ο ίδιος δεν πήρε χαμπάρι τίποτα. Και δεν μιλάμε για κάτι που πέρασε «στα ψιλά».


Εν κατακλείδι:  


Μήπως θα ήταν καλύτερα ο κ. Βαρουφάκης να βάλει κάποιο φρένο στην κούρσα της δημοσιότητας- άλλωστε έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ- και να επικεντρωθεί στον κύριο ρόλο του; 


 Υπουργό Οικονομικών τον όρισε ο πρωθυπουργός, όχι πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδινό συμπαραστάτη των πάσης φύσεως, διεθνών και εγχωρίων, εκπομπών.


Μήπως, δηλαδή,  ήρθε η ώρα «να κάνουμε και καμιά δουλίτσα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: