Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο, οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα παίρνουν 1.100 και 1.240 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού, ενώ ένας συνταξιούχος στη Γερμανία μετά από 45 χρόνια καταβολής εισφορών παίρνει 1.290 ευρώ το μήνα.
Αν υπολογίσει κανείς και τις σχέσεις μερικής απασχόλησης, τότε οι δικές μας συντάξεις είναι υψηλότερες, στα 960 ευρώ, ενώ οι γερμανικές που περιλαμβάνουν γυναίκες με λιγότερα συντάξιμα χρόνια αλλά και χρόνια μερικά απασχολούμενους, στα 734 ευρώ.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που απέφυγε να απαντήσει ευθέως στους δανειστές η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πόσο μειώθηκαν οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) κατά την διάρκεια των μνημονίων Ενώ λοιπόν το ΑΕΠ μειώθηκε τουλάχιστον κατά 25%, οι συντάξεις μειώθηκαν λιγότερο από 12% κάτι φυσικά που έχει σχέση και με την προσπάθεια να συντηρηθούν ώριμα δικαιώματα από τις αλλεπάλληλες περικοπές. Καθώς, όμως, χιλιάδες υπάλληλοι κατέφευγαν στην προστασία της πρόωρης σύνταξης, τα ταμεία γέμισαν αιτήσεις που δέν “αντέχουν” πλέον τις πρόωρες συντάξεις.
Χωρίς τη “θυσία” τους, το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν πάει πουθενά.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα επισήμανση των γερμανικών ινστιτούτων είναι ότι :
Ο πρώην προνομιακός συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκράτης Γεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Εργασίας, είναι πεισμένος ότι οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι ακόμα ψηλές σε σχέση με την προστιθέμενη αξία των προϊόντων που βγάζει η χώρα.
Και μέχρι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας, η μόνη λύση είναι η συμπίεση των αμοιβών.
Ελπίζω ο πρωθυπουργός να έχει κάποια καλύτερο επιχείρημα. Και τους αριθμούς μαζί με αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου