"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Απλά τα θέλουν όλα!!!


Από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας έχουμε σχηματίσει στην Ελλάδα την εντύπωση ότι η ναυτοσύνη δεν ανήκει στις αρετές των γειτόνων μας―η δημοφιλία την οποία απολαμβάνει άλλωστε η φράση «Μάλτα γιοκ» το αποδεικνύει.
Εκείνοι φροντίζουν από καιρού εις καιρόν να επαληθεύουν αυτήν την προκατάληψη, όπως πολύ πρόσφατα, την Κυριακή, όταν ένα από τα συνοδευτικά του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» προσάραξε λόγω κακών καιρικών συνθηκών κοντά στη Χερσόνησο της Καρπασίας. Μεγάλη ζημιά δεν έπαθε, ωστόσο ο στολίσκος επέστρεψε εσπευσμένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για επισκευές. Ασφαλώς, δεν στερείται κάποιου κωμικού στοιχείου το να ξεκινάς για να συνεχίσεις την προβοκάτσια εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να πέφτεις σε ξέρα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως είναι το μόνο που επιτρέπει χαμόγελα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Γιατί επί της ουσίας, και η προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη για λύση του προβλήματος φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή μάλιστα δεν είναι ορατή όχι μόνον η επίτευξη λύσης, αλλά ούτε καν η επανέναρξη των συνομιλιών, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις όταν το «Μπαρμπαρός» εμφανίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, έκανε μια σημαντική υποχώρηση. Ενώ η Λευκωσία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο να συμπεριληφθεί το θέμα του αερίου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε «τα εκκρεμή ζητήματα» να συζητηθούν στο τελικό στάδιο, όταν θα υποβληθούν οι χάρτες για το εδαφικό. Η κίνηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό μέτωπο, η απάντηση της Αγκυρας όμως ήταν να στείλει ξανά το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Προφανώς οι Τούρκοι τα θέλουν όλα, δηλαδή να συζητηθεί το ενεργειακό στις διαπραγματεύσεις ή παράλληλα με αυτές και να παγώσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων που γίνονται για λογαριασμό της Κύπρου.
Ο μαξιμαλισμός ευνοείται και από την πολιτική συγκυρία: 
Η αναστολή των συνομιλιών εκτίναξε τα ποσοστά του Ερογλου στις δημοσκοπήσεις, ο οποίος προσβλέπει πλέον σε μια άνετη νίκη στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα Κατεχόμενα στις 19 Απριλίου. Και η σκληρή στάση στην κυπριακή ΑΟΖ επιτρέπει στον Ερντογάν να προσεγγίσει τον στρατό και να ικανοποιήσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, τους οποίους χρειάζεται για να πετύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα και να αυξήσει τις εξουσίες του, στις εκλογές του Ιουνίου. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, και αυτό στενεύει τα περιθώρια του κ. Αναστασιάδη να πετύχει μια αποδεκτή λύση―το 2016 άλλωστε είναι και για την Κύπρο μια προεκλογική χρονιά. Ακόμα μία αποτυχημένη προσπάθεια στο Κυπριακό εγκυμονεί κινδύνους. Κανείς δεν εγγυάται άλλωστε ότι η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων στη Μεγαλόνησο θα διατηρηθεί εσαεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: