"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: "Ζήτω η Βόρεια Κύπρος!"

«Ζήτω η Βόρεια Κύπρος», αναφωνεί ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News, Yusuf Kanli με  άρθρο, στο οποίο «τιμά» τη συμπλήρωση 31 ετών από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους της «Βόρειας Κύπρου».

Ο αρθρογράφος κατηγορεί στο άρθρο του την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η συμπεριφορά της, η οποία έχει την αίσθηση «όλα δικά μου», είναι ασυμβίβαστη με τη διαδικασία ειρήνευσης σε μια περιοχή «όπου η σχέση μεταξύ των λαών δεν είναι αυτή μιας μειοψηφίας και μιας πλειοψηφίας, αλλά αυτή δύο ισότιμων κοινοτήτων που μοιράζονται την ίδια πατρίδα».

Χαρακτηρίζει τους Ελληνοκύπριους «ξεροκέφαλους», και αναφέρει ότι «το να διαβουλευτούν με τους τουρκοκύπριους, να ζητήσουν τη συναίνεσή τους ή χωρίς να θίγουν τη συνολική διευθέτηση, να καθιερώσουν μια κοινή επιτροπή για να δουλέψουν πάνω στους φυσικούς πόρους ή να εξερευνήσουν, να προχωρήσουν σε γεώτρηση των φυσικών πόρων μέσω μιας κοινής εταιρείας η οποία θα δημιουργηθεί στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο λαών, είναι κάτι που δεν εξετάζουν καν. Οτιδήποτε βρίσκεται επάνω ή κάτω από την Κύπρο, ανήκει –χωρίς κανέναν περιορισμό- στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και τον ελληνοκυπριακό λαό. Αυτό είναι μια αρρωστημένη νοοτροπία».

Συνεχίζει δε επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί συμβουλεύουν τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις συνομιλίες, «καθώς αύριο μπορεί η θέση τους να είναι λιγότερο πλεονεκτική για μια επίλυση, ενώ συνεχίζουν να λένε στους Τούρκους ότι θα πρέπει να απομακρύνουν το Barbaros από τα διαφιλονικούμενα νερά της Μεσογείου. Οι ίδιοι Αμερικάνοι λένε στους Τούρκους ότι θα πρέπει να αποσύρουν τα πλοία τους, και να διευκολύνουν την επιστροφή των ελληνοκυπρίων στις συζητήσεις».

Ο ίδιος διερωτάται ποιον σκοπό θα εξυπηρετήσουν οι συνομιλίες εάν η νοοτροπία δεν έχει αλλάξει στην ελληνοκυπριακή πλευρά. «Εάν συνεχίσουν να περιμένουν θαυματουργές εξελίξεις μέσω μονόπλευρων ψηφισμάτων από πλατφόρμες όπου οι τουρκοκύπριοι δεν είχαν τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους, θα πρέπει κάποιος να τους πει να ξυπνήσουν. Είναι καλύτερα να ανάψουν ένα κερί από το να καταριούνται το σκοτάδι, αλλά θα πρέπει κανείς να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από το να ανάψει ένα κερί σε μια Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία για να έλθει οποιαδήποτε επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα».

Ο Yusuf Kanli υποστηρίζει ακόμη ότι οι ελληνοκύπριοι πρέπει να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα, «ότι η Κύπρος δεν είναι δική τους. Έχουν εταίρους στη Βόρεια Κύπρο».


Προειδοποιεί ακόμη ότι εάν περιμένουν από τους τουρκοκύπριους να παραιτηθούν του προηγουμένως συμφωνηθέντος rotation και να αποδεχθούν την ελληνοκυπριακή προεδρία, να αποδεχθούν το να έχουν οι ελληνοκύπριοι λόγο στην εκλογή τουρκοκύπριου αντιπροέδρου και να αποδεχθούν να εγκαταλείψουν το δικαίωμα του veto, «ασφαλώς δεν θα βοηθήσει σε μια διευθέτηση, αλλά θα κάνει τους τουρκοκύπριους να φωνάξουν πιο δυνατά, ζήτω η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: