"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η μετανοούσα Θεοδώρα

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

Ανακοινώθηκε και επίσημα ότι η βουλευτής Πέλλας (νυν ανεξάρτητη, πρώην ΠΑΣΟΚ) Θεοδώρα Τζάκρη συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι στα ψηφοδέλτιά του στις επόμενες εκλογές.

Εκ πρώτης όψεως, το γεγονός είναι ήσσονος σημασίας. Τι είναι η μεταπήδηση μιας βουλευτίνας από ένα κόμμα σε άλλο;  

Ούτε η πρώτη είναι ούτε η τελευταία. Η μεταπήδηση είναι δικαίωμα. 

Υπάρχει, βεβαίως, ένα θέμα με την έδρα της (κανονικά έπρεπε να έχει παραιτηθεί), αλλά ούτε αυτό είναι ασύνηθες. Οι περισσότεροι που φεύγουν από το κόμμα, με το οποίο εξελέγησαν, δεν παραιτούνται. Οπότε ούτε γι' αυτό μπορεί να επικριθεί ιδιαίτερα η κυρία Τζάκρη.

Υπάρχει, όμως, ένα άλλο θέμα πιο ουσιαστικό: τι έλεγε και, κυρίως, τι έπραττε η συγκεκριμένη πολιτικός σε κρίσιμες στιγμές των τελευταίων χρόνων. Και, όπως θα δούμε, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με όσα είπε και έκανε στη συνέχεια, όταν είδε ότι το (πρώην) κόμμα της συρρικνώνεται και ελπίδες επανεκλογής έχει μόνο αν μεταπηδήσει στον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Τζάκρη υπερψήφισε και τα τρία Μνημόνια. Το πρώτο (2010), ως υφυπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Το δεύτερο (Φεβρουάριος 2012, κυβέρνηση Παπαδήμου), ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και  το τρίτο (Νοέμβριος 2012, κυβέρνηση Σαμαρά), πάλι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Τον Δεκέμβριο του 2011 μίλησε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Χαρακτήρισε το (τότε γνωστό ως) χαράτσι της ΔΕΗ «άδικο αλλά αναγκαίο φόρο». Και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ήταν η τελευταία φορά που η Βουλή ψηφίζει περιοριστικά και υφεσιακά μέτρα, που οδηγούν στην ανέχεια την κοινωνία (εδώ όσα είπε). Εννοείται ότι υπερψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ένα χρόνο μετά, η κ. Τζάκρη υπερψήφισε και το τρίτο Μνημόνιο (με νέα μέτρα και ύφεση). Το ψήφισε «με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως είπε (εδώ), ξεχνώντας όσα είχε πει στο προηγούμενο. Την ίδια μέρα πλήθος άλλων συναδέλφων της (και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) δεν το ψήφισαν και διεγράφησαν. Ένα χρόνο μετά, υπερψήφισε την πρόταση μομφής που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης και διεγράφη εκείνη. Είχε ήδη αποφασίσει να κάνει το πρώτο βήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Χτες έκανε το οριστικό, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα το λόγο (θα) έχουν οι ψηφοφόροι στην Πέλλα ή όπου αλλού επιλέξει να εκτεθεί ως υποψήφια η κ. Τζάκρη: 

Οι ψηφοφόροι θα κρίνουν και όσα ψήφιζε το 2010, το 2011 και το 2012 και την σημερινή μεταπήδησή της. Αυτοί, οι ψηφοφόροι, είναι η κολυμπήθρα. Θα αποφασίσουν αν καλώς έπραττε και τότε που υπερψήφιζε όλα τα Μνημόνια και μετά που, ως μετανοούσα Μαγδαληνή, πέρασε στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο.

Οι ψηφοφόροι εντέλει θα κρίνουν αν, με την τότε ψήφο της, έσωσε τη χώρα και αν σήμερα, με τη μεταπήδησή της, θέλει απλώς να σώσει τη βουλευτική της έδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: