"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο Αλή Μπαμπά της Αμφίπολης


Όταν τελείωσε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ο πιλότος «που συγκίνησε το πανελλήνιο» προσγειώθηκε στη Λάρισα, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα το γνωστό βίντεο από την ανασκαφή, εκείνο που αρχίζει με Γονίδη και τελειώνει με Περσεφόνη μέσα στα χώματα. 

Τα Μέσα ενθουσιάστηκαν και έβαλαν τίτλους με «μαγεία», «συγκίνηση» και «απαράμιλλη ομορφιά» - η ελληνική γλώσσα έχει πολλές επιλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς οι δημοσιογράφοι τις ξέρουμε και όλες.  

Η ίδια ανακοίνωση επεσήμανε με διακριτικό, επιστημονικό και σαφή τρόπο ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος και, κατά συνέπεια, η εθνική αρχαιολογική μας περιπέτεια λαμβάνει τέλος. 

Όπως θα προσέξατε και εσείς, η μη ύπαρξη τέταρτου θαλάμου ήρθε στη δεύτερη ή στην τρίτη ανάγνωση της ανακοίνωσης.

Αυτό έγινε κυρίως επειδή το βίντεο, ως υλικό, είναι πολύ πιο ισχυρό από τις λέξεις. Επικοινωνιακά, η υπόθεση παρουσιάστηκε με την προσοχή που επιδεικνύει ο εργάτης όταν, στο βίντεο, αφαιρεί το χώμα από το ψηφιδωτό. Μετά δε και την ανακοίνωση της Παρασκευής, οι ελπίδες λες και φόρεσαν τα φτερά της Σφίγγας. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα» διαβάζουμε στα ρεπορτάζ που φαντασιώνονται υπόγειους θαλάμους και περισσότερους τάφους. 

Εν προκειμένω, είμαστε η μοναδική χώρα που δεν αναζητεί την ελπίδα στο μέλλον, αλλά βαθιά πίσω στο παρελθόν. Μια χαρά. Ο λαός θα περάσει Σαββατοκύριακο, ελπίζοντας στο τζακ ποτ του Τζόκερ και σε έναν επιπλέον θάλαμο στην Αμφίπολη. Αν τα ενώσεις σε ένα, σου προκύπτει η σπηλιά του Αλή Μπαμπά.
 
Μιλώντας προς κομματικό ακροατήριο, ο πρωθυπουργός, είπε ότι το μνημόνιο τελειώνει. Υποθέτω κάποια στιγμή μπορεί να εγκαταστήσουμε στο Σύνταγμα ρολόι αντίστροφης μέτρησης. Όμως κάτι τέτοιο είπε και ο υπουργός Οικονομικών: «το μνημόνιο τελειώνει, αναζητούμε μία νέα σχέση με τους εταίρους.». Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσε για την άφιξη της τρόικας: «ταχύτατα». 
 
Όμως είναι τόσο «Αμφίπολη» όλα αυτά! Διότι για να έρθει η τρόικα, που θα κάνει αξιολόγηση και θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε τη νέα σχέση με τους εταίρους, θα πρέπει και εμείς να δρομολογήσουμε μερικές χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, νέο συνδικαλιστικό νόμο και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.  
 
Η κυβέρνηση δεν αποφεύγει, απλώς, να το συζητήσει, επενδύει σε μία νέα, εικονική πραγματικότητα:  
 
Στο τρίτο υπόγειο της Αμφίπολης έχει παρκάρει ο Αλέξανδρος τον Βουκεφάλα. Θα πεταχτούν έξω στο φως, σέρνοντας από πίσω χιλιάδες μουλάρια, φορτωμένα με λάφυρα από την Περσία. Είναι πιο ρεαλιστικό από το σενάριο του Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: