Όταν η Λιού Τζιαομέι γέννησε την κόρη της Μιάομιαο τον Μάρτιο, υποχρεώθηκε να φύγει από το νοσοκομείο μία ώρα μετά τον τοκετό. Η Λιού και ο σύζυγός της, φτωχοί εργάτες, δεν είχαν χρήματα για παραπάνω φροντίδα» αναφέρει το ρεπορτάζ. Όταν το ζευγάρι πήγε το μωρό στο σπίτι τους, γνώριζαν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας: παρουσίαζε δυσμορφία στον γοφό και στα πόδια και μία μεγάλη τρύπα στο στόμα του το εμπόδιζε να καταπιεί. Σήμερα, είναι περίπου έξι εβδομάδων και χάνει βάρος επειδή δεν μπορεί να σιτιστεί όπως πρέπει. Χωρίς χρήματα και χωρίς ασφάλιση το ζευγάρι έπρεπε να αποφασίσει: θα κρατούσαν το μωρό με κίνδυνο ακόμη και να πεθάνει ή θα το άφηναν σε κάποιο ορφανοτροφείο όπου θεωρητικά θα αναλάμβανε το κράτος τη θεραπεία του; Επέλεξαν, με μεγάλη δυσκολία, να αφήσουν το μωρό σε ένα ορφανοτροφείο κοντά στο σπίτι τους.
«Η μοίρα παρενέβη. Γεμάτο με άρρωστα παιδιά, το ορφανοτροφείο είχε σταματήσει να δέχεται μωρά, λίγες ώρες πριν φθάσει η οικογένεια εκεί. Η Μιάομιαο έμεινε στην αγκαλιά της μητέρας της» γράφει το δημοσίευμα του BBC.
Η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει όμως ούτε τις βασικές ανάγκες του μωρού, όπως το γάλα και τις πάνες, πόσο μάλλον την ακριβή ιατρική φροντίδα που χρειάζεται. Στο ορφανοτροφείο του Γκουανγκζού λειτουργούσε για έξι μήνες μία βρεφοδόχος, όπου οι γονείς μπορούσαν ανώνυμα να αφήσουν εκεί τα παιδιά τους για τα φροντίσουν οι Αρχές. Στο διάστημα που λειτουργούσε, εγκαταλείπονταν εκεί περίπου πέντε παιδιά ημερησίως - όλα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αλλά ακόμη και τα ορφανοτροφεία στην Κίνα δεν διαθέτουν τις υποδομές για να φροντίσουν αυτά τα παιδιά. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις στη χώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα από την αρχή, παρέχοντας για παράδειγμα δωρεάν φολικό οξύ στις έγκυες προκειμένου να αποτραπούν οι γεννήσεις βρεφών με συγγενείς αναπηρίες. Άλλες οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες με άρρωστα μωρά ή παιδιά, ώστε να μην αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν.
Κατά μέσον όρο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λίγα μόλις από τα 300 εκατομμύρια παιδιά της Κίνας χρειάζονται ακριβές θεραπείες, οπότε τα περίπου 12 ευρώ τον χρόνο που εκτιμάται ότι χρειάζονται τον χρόνο για την κάλυψή τους, είναι ρεαλιστικό ποσό.
«Μέχρι τότε, εκατομμύρια γονείς στην Κίνα παλεύουν να κρατήσουν τα παιδιά τους αλλά και να τα κρατήσουν υγιή» γράφει το BBC. Όπως η οικογένεια της Σίγι, εννιάχρονου κοριτσιού που πάσχει από σοβαρή αμιατολογική ασθένεια. Η μόνη ελπίδα για να ζήσει είναι να κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. Και ενώ έχει βρεθεί δότης, οι γονείς της δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της εγχείρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου