Οπως έγινε γνωστό, προ ημερών συνελήφθησαν άλλοι πέντε αντιφρονούντες, αυτή τη φορά στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ. Οι συλληφθέντες είναι ο Σιέ Γουένφεϊ, ο Λουό Σιάνγκγιανγκ, ο Γου Μπιν, ο Γιανγκ Τσόνγκε και ο Ζανγκ Γουάνχε. Κατηγορούνται πως επέδειξαν αλληλεγγύη σε έναν έκτο αντιφρονούντα, τον Λι Γουέιγκουο, ο οποίος δικάζεται επειδή τόλμησε να ζητήσει επίσημα άδεια για να διοργανώσει δημόσια πολιτική εκδήλωση σχετικά με τα γεγονότα του 1989. Οπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής «Guardian», «οι συλλήψεις υπογραμμίζουν τη θέληση της κινεζικής κυβέρνησης να σβήσει τα γεγονότα εκείνων των ημερών από το συλλογικό υποσυνείδητο ενός ολόκληρου λαού».
Η Kίνα των «κόκκινων καπιταλιστών» δεν θέλει καμιά αναφορά στα γεγονότα της 3ης και της 4ης Ιουνίου 1989. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση φιλτράρει και αφαιρεί σχετικά σχόλια στο Sina Weibo (το δημοφιλέστατο «κινεζικό twitter») και γενικά οτιδήποτε μπορεί να γράψουν οι πολίτες γύρω από το θέμα αυτό. Μάλιστα η υπηρεσία απενεργοποίησε και το emoticon (σύμβολο που δείχνει το συναίσθημα του χρήστη που το αναρτά) με τη μορφή κεριού, το οποίο χρησιμοποιείται για να δείξει κανείς το πένθος του για νεκρούς και εμφανίζεται συχνά ύστερα από κάποιο μεγάλο ατύχημα ή ανάλογη τραγωδία.
Με αφορμή τον θάνατο του Χου
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των ειρηνικών διαδηλώσεων ήταν ο θάνατος του πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚ Κίνας, Χου Γιαομπάνγκ, τον Απρίλιο του 1989. Ο Χου είχε εξαναγκαστεί να περάσει στο περιθώριο διότι είχε τολμήσει να ζητήσει περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, τον έλεγχο του πληθωρισμού ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των φτωχών και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις του κόμματος. Οταν πέθανε, χιλιάδες κινέζοι φοιτητές κατέλαβαν την πλατεία, στην αρχή για να τιμήσουν τη μνήμη του. Γρήγορα η πρωτοβουλία μετετράπη σε «τσουνάμι» αντικαθεστωτικών ομιλιών και εκδηλώσεων με αιτήματα, μεταξύ των άλλων, την ελευθερία του Τύπου και τον έλεγχο των εργοστασίων από ανεξάρτητες επιτροπές εργαζομένων σε αυτά και όχι από το ΚΚ.
Στο πλευρό των φοιτητών έσπευσαν πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου. Υπολογίζεται ότι στην τεράστια πλατεία συγκεντρώθηκαν μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Οταν έγινε φανερό ότι το πλήθος δεν υποχωρούσε και ότι η Δύση έδωσε τεράστια δημοσιότητα στο γεγονός, η ηγεσία του ΚΚ έδωσε εντολή στον στρατό να διαλύσει με τη βία την «αντεπαναστατική στάση». Από την επέμβαση του στρατού σκοτώθηκε άγνωστος, ακόμη και σήμερα, αριθμός διαδηλωτών, που κυμαίνεται μεταξύ λίγων εκατοντάδων και μερικών χιλιάδων.
Μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε περίπου 400 κινεζικές πόλεις. Ολες έσβησαν γρήγορα μετά το αιματοκύλισμα στην Πλατεία Τιενανμέν που έδωσε τέλος σε μια ειρηνική λαΐκή κινητοποίηση η οποία κράτησε ένα μήνα, δύο εβδομάδες και έξι ημέρες, από τις 15 Απριλίου έως την 4η Ιουνίου 1989.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου