"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - Εγκ. Μπαγίς: Είναι πιθανό να μη γίνουμε ποτέ μέλος της ΕΕ. Από το στόμα σου και στου Αλλάχ το αυτί !

Η Τουρκία είναι πιθανό να μην γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της προκατάληψης των υπαρχόντων μελών της, φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Άγκυρας με την ΕΕ.
Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει η προσπάθειά της Άγκυρας να εισέλθει στην Ένωση, η οποία διαρκεί δεκαετίες, μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα.

Η Τουρκία είναι πιθανότερο να διαπραγματευθεί επιτυχώς την απόκτηση προνομιακής πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ, όπως και η Νορβηγία, ανέφερε ο υπουργός αρμόδιος για Θέματα της ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σύμφωνα με ένα άρθρο στην εφημερίδα Telegraph του Λονδίνου το οποίο δημοσιεύθηκε χθες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο Μπαγίς φέρεται να είπε ότι η χώρα του πλήττεται λόγω προκαταλήψεων, αναφερόμενος τόσο στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιτύχει την εισδοχή της στην ΕΕ, όσο και στην υποψηφιότητά της για να αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια χώρα.

Ο Μπαγίς ανέφερε, κατά με το άρθρο που δημοσιεύει η Τέλεγκραφ, πως «αυτοί (τα κράτη-μέλη της ΕΕ) πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πλήττουν εμάς αφήνοντάς μας κατά μέρος. Πλήττουν τους εαυτούς τους».

Η Γερμανία και η Γαλλία εξέφραζαν πάντα επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η μουσουλμανική χώρα των 76 εκατ. ανθρώπων να εισέλθει στην ΕΕ, αφού φοβούνται πως οι πολιτισμικές διαφορές και το μέγεθος της Τουρκίας θα καταστήσει πολύ δύσκολη την διαδικασία ολοκλήρωσης.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εκφράσει ωμά την αντίθεση του Βερολίνου στην εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ χρονολογείται από την δεκαετία του 1960, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν μόλις το 2005 και έκτοτε έχουν περιέλθει σε τέλμα, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών των δύο πλευρών όσον αφορά την Κύπρο.
Η υποστήριξη μεταξύ των Τούρκων στην προσπάθεια ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ μειώθηκε στο 44% φέτος από το 73% που είχε καταγραφεί το 2004,
σύμφωνα με μια έρευνα του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ που δόθηκε στην δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα


e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: