"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KATAΡ 2022: Το Μουντιάλ των καταραμένων

Ωσπου ο διαιτητής να σφυρίξει την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, στο Κατάρ, τουλάχιστον 4.000 μετανάστες εργάτες μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας που συνοδεύουν την κατασκευαστική φρενίτιδα, προειδοποιεί η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ITUC)

Το σκάνδαλο για τους «σύγχρονους σκλάβους» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Η Ομοσπονδία επιβεβαιώνει το γεγονός των ανεξήγητων θανάτων τα δύο τελευταία χρόνια στα εργοτάξια του αραβικού εμιράτου και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Περίπου 500.000 ακόμη μετανάστες από το Νεπάλ, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα αναμένεται να συρρεύσουν τα επόμενα χρόνια στο Κατάρ προκειμένου στάδια, δρόμοι, ξενοδοχεία και λοιπές υποδομές να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Εάν οι Αρχές δεν αναλάβουν δράση τώρα, ο ρυθμός των θανάτων μπορεί να φθάσει έως και τους 600 τον χρόνο. Σήμερα εκτιμάται ότι ένας εργάτης χάνει τη ζωή του κάθε μέρα.  
 
Οι εκτιμήσεις της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας βασίζονται στα μέχρι σήμερα ποσοστά θανάτων ανάμεσα στους νεπαλέζους και σους ινδούς εργάτες, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του εργατικού δυναμικού του Κατάρ - συνολικά 1,2 εκατ. μετανάστες εργάζονται στο Κατάρ, η πλειονότητά των οποίων απασχολείται στον κατασκευαστικό κλάδο. Σύμφωνα με έγγραφα της πρεσβείας του Νεπάλ στην Ντόχα, τα οποία επικαλείται η «Γκάρντιαν», τουλάχιστον 44 εργάτες πέθαναν την περίοδο μεταξύ 4 Ιουνίου και 8 Αυγούστου. Περισσότεροι από τους μισούς νέοι άνθρωποι, κοντά στα 20, πέθαναν από έμφραγμα, ανακοπή καρδιάς ή δυστύχημα εν ώρα εργασίας.
 
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες συνάδελφοί τους καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Μιλούν για καταναγκαστική εργασία και δεκάδες απλήρωτα μεροκάματα. Αποκαλύπτουν ότι οι εργοδότες τούς κατάσχουν παράνομα τα διαβατήριά τους, προκειμένου να τους κρατούν ομήρους και τους υποχρεώνουν να δουλεύουν αδιάκοπα κάτω από τη ζέστη της ερήμου χωρίς νερό και χωρίς φαγητό!

ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.  
Μέχρι στιγμής περίπου 30 νεπαλέζοι εργάτες έχουν βρει καταφύγιο στην πρεσβεία τους στην Ντόχα για να δραπετεύσουν, όπως τονίζουν, από το κτηνώδες εργασιακό καθεστώς. Ολες οι καταγγελίες περιγράφουν μια αλυσίδα εκμετάλλευσης η οποία ξεκινά από τα φτωχά χωριά του Νεπάλ και καταλήγει στην ηγεσία του Κατάρ, ενώ η συνολική εικόνα που δίνεται προς τα έξω παρουσιάζει ένα από τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου να εκμεταλλεύεται ένα από τα πιο φτωχά προκειμένου να είναι έτοιμο για το 2022. Μια «ανοιχτή φυλακή», όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο νεπαλέζος πρεσβευτής Μάγια Κουμάρι Σάρμα.  
 
«Θέλουμε να φύγουμε, αλλά η κατασκευαστική εταιρεία δεν μας αφήνει», τονίζει νεπαλέζος μετανάστης ο οποίος εργάζεται στο Lusail City, τη νέα «πόλη» που χτίζεται από το μηδέν, απέχει μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Ντόχα και θα περιλαμβάνει εκτός πολλών άλλων το 90.000 θέσεων στάδιο που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Είμαι θυμωμένος με τον τρόπο που μας φέρονται. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε τίποτα. Μας ανάγκασαν να έρθουμε για να ζήσουμε, αλλά σταθήκαμε άτυχοι», προσθέτει στην «Γκάρντιαν».
 
Σχεδόν όλοι οι εργάτες από το Νεπάλ είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό. Είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν - με τόκο - τους πράκτορες οι οποίοι τους έστειλαν για εργασία στο Κατάρ. Πράγμα φύσει αδύνατον, όταν οι ίδιοι έχουν να πληρωθούν μήνες και δεν έχουν καν χαρτιά για να φύγουν.

ΚΑΤΕΡΓΟ.  
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι δημοσιογράφοι της «Γκάρντιαν» βρήκαν μετανάστες εργάτες να κοιμούνται σε μικρά δωμάτια ανά δωδεκάδες και άλλους να αρρωσταίνουν στοιβαγμένοι σε άθλια ξενοδοχεία. «Δουλεύαμε με άδειο στομάχι για ένα ολόκληρο 24ωρο: 12 ώρες δουλειά και μετά καθόλου φαγητό όλη τη νύχτα», υποστηρίζει ο 27χρονος Ραμ Κουμάρα Μαχάρα. «Οταν παραπονέθηκα, ο προϊστάμενός μου με προσέβαλε, με πέταξε έξω από τις εγκαταστάσεις και αρνήθηκε να με πληρώσει. Αναγκάστηκα να ικετεύσω τους άλλους εργάτες να μου δώσουν λίγο φαγητό», προσθέτει. Στον απόηχο των αποκαλύψεων, οι οποίες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τις προετοιμασίες του Κατάρ, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολύ αυστηροί νόμοι - για την παροχή υπηρεσιών ή την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες - και ότι το υπουργείο φροντίζει για την εφαρμογή τους πραγματοποιώντας περιοδικές επιθεωρήσεις. Η κατασκευαστική εταιρεία Lusail, από την πλευρά της, απάντησε ότι ερευνά την ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα του ενός υπεργολάβου που «δείχνει» στο ρεπορτάζ της η «Γκάρντιαν» και κατέστησε σαφές ότι θα πράξει τα νόμιμα. 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: