"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: H σύρραξη με τους Κούρδους σε αριθμούς

Η κλιμάκωση της σύρραξης μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ αποτυπώνεται στον απολογισμό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Οπως μετέδωσε χθες το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι νεκροί είναι 461, από αυτούς 373 Κούρδοι αντάρτες το τελευταίο πεντάμηνο και 81 Τούρκοι στρατιώτες το τελευταίο εννεάμηνο, ενώ συνολικά ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε σε ένα εξάμηνο 974 επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ, όπου χθες 25 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε από αέρος επιχείρηση εναντίον 14 στόχων.

Η δημοσιοποίηση του απολογισμού επέρχεται λίγες ημέρες μετά την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τουρκικού στρατού στο Αφιόν Καραχισάρ, που κόστισε τη ζωή σε 25 στρατιώτες. Η έκρηξη αποδόθηκε σε σφάλμα, όμως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δολιοφθορά.

Ενοχλημένος από τη γενική κατάσταση, ο Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του εναντίον των βουλευτών του κουρδικού κόμματος BDP, τους οποίους πρώτα απείλησε με άρση της βουλευτικής ασυλίας και την Κυριακή, αναφερόμενος σε φωτογραφίες όπου Κούρδοι βουλευτές εμφανίζονται να εναγκαλίζονται μέλη του ΡΚΚ στο Σεμντινλί στην επαρχία Χάκαρι, τους κατηγόρησε ότι είναι «υπηρέτες των ένοπλων αφεντικών τους και ότι αγκαλιάζουν και φιλούν τρομοκράτες».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: