"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ν. ΑΦΡΙΚΗ: Τα «κολιέ» του θανάτου

Είναι μια κτηνώδης τοπική μορφή απονομής δικαιοσύνης. Τρεις ύποπτοι κλέφτες στο γκέτο Χαγελίτσα του Κεϊπτάουν σκοτώθηκαν με αναμμένα λάστιχα γύρω από τον λαιμό τους, το περιβόητο necklacing, αφού κατηγορήθηκαν για τίποτε περισσότερο από την απόπειρα κλοπής μιας τηλεόρασης.

Οι τρεις νέοι άνδρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών, πιάστηκαν ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν τη συσκευή από έναν κάτοικο αυτού του βίαιου γκέτο, που είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική. Τους έπιασε ο όχλος, τους έδεσε και άρχισε να τους ξυλοκοπά και να τους λιθοβολεί επί αρκετές ώρες. Στο τέλος, ενώ οι τρεις ικέτευαν για έλεος, τους πέρασαν από τον λαιμό λάστιχα αυτοκινήτων, τους έριξαν καταγής, τοποθέτησαν πάνω τους κι άλλα λάστιχα, περιέχυσαν με βενζίνη τον σωρό και τους έκαψαν ζωντανούς. 

«Οταν έφτασα τους χτυπούσαν ήδη με πέτρες και ρόπαλα μέχρι που έπεσαν. Τότε ήρθαν μερικοί κάτοικοι με λάστιχα αυτοκινήτων. Τα πέρασαν γύρω από τον λαιμό τους και έβαλαν μερικά από πάνω τους πριν τους βάλουν φωτιά», αφηγήθηκε στους λονδρέζικους «Σάντεϊ Τάιμς» ο αυτόπτης μάρτυρας Σισονκέ Χατού. Ο όχλος τραγουδούσε και φώναζε «μαμπαφέ», «ας πεθάνουν». Δύο από τα θύματα υπέκυψαν αμέσως από τον καπνό, το τρίτο κατάφερε να συρθεί έξω από τις φλόγες, άφησε όμως αργότερα την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.


Τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα necklacing (προφέρεται «νεκλέισινγκ» και προέρχεται από την αγγλική λέξη necklace, που σημαίνει κολιέ) έχουν αυξηθεί. Στο γκέτο Χαγελίτσα, όπου ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, υπήρξαν έξι κρούσματα τις τελευταίες 10 ημέρες.

Το necklacing πρωτοεμφανίστηκε στα γκέτο κατά τις διαμαρτυρίες εναντίον του απαρτχάιντ τη δεκαετία του 1980, όταν το σήμερα κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να στήνουν «λαϊκά δικαστήρια» και να απονέμουν «λαϊκή δικαιοσύνη» σε ύποπτους ως πληροφοριοδότες της Αστυνομίας. Γρήγορα η μέθοδος γενικεύτηκε ως εργαλείο λιντσαρίσματος και το ANC προσπάθησε να αποκηρύξει τις ευθύνες γι' αυτή. Εντούτοις το necklacing δεν εξαλείφθηκε ποτέ και χρησιμοποιήθηκε και πάλι δημοσίως εναντίον μεταναστών εργατών στις ξενοφοβικές ταραχές του 2008, κατά τις οποίες ο όχλος σκότωσε 62 ανθρώπους στα νοτιοαφρικανικά γκέτο. Τώρα φαίνεται πως η χρήση του βρίσκεται και πάλι σε άνοδο.

«To necklacing αποτελεί ένδειξη απόλυτης απελπισίας για την αποτυχία της αστυνόμευσης», λέει η Μέρι Σάιμονς, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κεϊπτάουν. «Πιάνουν τον φερόμενο ως εγκληματία και του περνούν από το κεφάλι ένα λάστιχο αυτοκινήτου, ακινητοποιώντας τον ενώ τον ανακρίνουν. Στόχος είναι να αποσπαστεί ομολογία της ενοχής. Συνήθως αυτό συνοδεύεται από φρικτό ξυλοδαρμό και μερικές φορές μαχαιριές. Συχνά με τη φωτιά απλώς αποτελειώνουν κάποιον που είναι ήδη μισοπεθαμένος».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: