"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Τα Φόκλαντ, πεδίο έντασης

Της Ντίας Ζάβρα

«Σαν σήμερα, πριν από τριάντα χρόνια οι κάτοικοι των Φόκλαντ δοκιμάστηκαν από μία επιθετική πράξη που σκοπό είχε να τους στερήσει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής τους», τόνισε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία για την 30ή επέτειο του πολέμου των Φόκλαντ. Την ίδια ώρα στην Αργεντινή, η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, τιμώντας το ίδιο ακριβώς γεγονός, χαρακτήριζε άδικο το βρετανικό έλεγχο στα νησιά, καταγγέλλοντας τη στάση του Λονδίνου ως «παράλογη και γελοία»...

Και τα διαγγέλματα των δύο ηγετών είναι η περίτρανη απόδειξη ότι, τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο σε αυτό το σύμπλεγμα των αραιοκατοικημένων νησιών του Ατλαντικού, ο έλεγχος των Φόκλαντ εξακολουθεί να παραμένει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής ... με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διότι το Λονδίνο απορρίπτει οποιοδήποτε κάλεσμα του Μπουένος Αϊρες για συνομιλίες για τον έλεγχο των Φόκλαντ ...εκτός κι αν οι 3.000 κάτοικοι των νησιών συμφωνήσουν-, αποστέλλει στο νότιο Ατλαντικό το υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό HMS Dauntless (ικανό, όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό, να καταρρίψει όλα τα μαχητικά των χωρών της νότιας Αμερικής) αλλά και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, με την ιδιότητα του πιλότου σε αεροσκάφη ερευνών και διάσωσης.

Διότι η Αργεντινή επιδίδεται πλέον ένθεν και ένθεν σε μία εκστρατεία διπλωματικής και, κυρίως, εμπορικής απομόνωσης της Βρετανίας. Ζητά (και πετυχαίνει) από την εμπορική ένωση Mercosur να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στις χώρες-μέλη της πλοίων με σημαία των Φόκλαντ, καλεί τις εταιρείες της Αργεντινής να μποϋκοτάρουν τα βρετανικά προϊόντα, διαμαρτύρεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη «στρατιωτικοποίηση» των Φόκλαντ και απειλεί να λάβει κάθε μέτρο απέναντι στις «παράνομες» (όπως τις χαρακτηρίζει) έρευνες για πετρέλαιο των βρετανικών εταιρειών ανοιχτά των Φόκλαντ. Και κάπου εκεί βρίσκεται η αφορμή, αν όχι η αιτία, της τελευταίας σφοδρής αντιπαράθεσης Βρετανίας και Αργεντινής ... στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που κρύβεται στην περιοχή γύρω από τα διαφιλονικούμενα Φόκλαντ.

Εκεί όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Βρετανών ειδικών, ενδέχεται να υπάρχουν περίπου 60 δισ. γαλόνια πετρελαίου. Ηδη πέντε βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Μπουένος Αϊρες. Η Αργεντινή έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες που συνεργάζονται με τις «πέντε», ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, η κυβέρνηση απειλεί πλέον ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον βρετανικών και αμερικανικών τραπεζών, σε περίπτωση που αυτές παράσχουν συμβουλές ή έστω έγγραφες αναφορές σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή γύρω από τα Φόκλαντ.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι αυτή τη φορά Αργεντινή και Βρετανία δεν θα οδηγηθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση - ανάλογη του πολέμου του 1982 που άφησε πίσω περί τους 900 νεκρούς. Και μπορεί τόσο ο Κάμερον όσο και η Φερνάντες να επωφελούνται πολιτικά από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έχουν στρέψει την προσοχή τους σε θέματα άλλα πέραν των εσωτερικών οικονομικών δεινών, οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες όμως διαφέρουν από τότε.

Το χρονικό μιας τεταμένης σχέσης

1982: Η Αργεντινή εισβάλλει στα νησιά Φόκλαντ. Υστερα από δύο μήνες η Βρετανία επανακτά τον έλεγχο.

1990: Οι διπλωματικές σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας αποκαθίστανται.

1997: Το Μπουένος Αϊρες ζητά από το Λονδίνο διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των νησιών.

1998: Οι έρευνες της Shell για πετρέλαιο ανοιχτά των Φόκλαντ αποτυγχάνουν.

1999: Συμφωνία Βρετανίας-Αργεντινής που επιτρέπει μία εβδομαδιαία πτήση της LAN Airlines Χιλή-Φόκλαντ να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Αργεντινής.

2009: Μάρτιος: Η Βρετανία απορρίπτει το κάλεσμα της Αργεντινής σε διάλογο.

Σεπτέμβριος: Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες διαμηνύει ότι θα αναθεωρήσει το σύμφωνο το 1999.

Δεκέμβριος: Το Κογκρέσο της Αργεντινής περνά νόμο που προβλέπει ότι τα Φόκλαντ ανήκουν στην Αργεντινή.

2010: Φεβρουάριος: Βρετανικές εταιρείες ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο.

2011: Δεκέμβριος: Η εμπορική ένωση Mercosur απαγορεύει τον ελλιμενισμό στις χώρες-μέλη πλοίων με τη σημαία των Φόκλαντ.

2012: Ιανουάριος: Η Βρετανία ανακοινώνει την αποστολή αντιτορπιλικού στα χωρικά ύδατα των Φόκλαντ.

Φεβρουάριος: Η Αργεντινή διαμαρτύρεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη «στρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Μάρτιος: Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζητά από τις εταιρείες να σταματήσουν τις εισαγωγές βρετανικών προϊόντων και απειλεί με νομική δράση κατά των βρετανικών εταιρειών που κάνουν εξορύξεις ανοιχτά των Φόκλαντ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: