"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ρεκόρ αύξησης των ισλαμικών ομολόγων

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των πωλήσεων στην αγορά των ισλαμικών ομολόγων πέρυσι αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2012, πλησιάζοντας στα υψηλά επίπεδα που είχαν σημειωθεί το 2007, όταν είχε ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση. Δημοσίευμα της Financial Times, κάνει λόγο για δυναμική επιστροφή των σουκούκ (sukuk), όπως αποκαλούνται διαφορετικά τα ισλαμικά ομόλογα. Το 2011, η αξία των σουκούκ διαμορφώθηκε στα 32,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Dealogic. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 πουλήθηκαν σουκούκ 10,4 δισ. δολαρίων, αντανακλώντας τον μεγαλύτερο όγκο που έχει καταγραφεί στις αρχές ενός έτους.

Βασικές αγορές διαπραγμάτευσης είναι η Μαλαισία και ο Κόλπος του Περσικού. Αναπτύσσονται, όμως, και άλλες αγορές, όπως η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική. Η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την έκδοση σουκούκ. Στη Σαουδική Αραβία, η Saudi British Bank, θυγατρική της HSBC, άντλησε 301 εκατ. ευρώ με την ιδιωτική έκδοση ισλαμικού ομολόγου σε μια περίοδο που είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Πληροφορίες της Financial Times υπογραμμίζουν ότι η Σαουδική Αραβία αρχίζει να επιτρέπει σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς ισλαμικών ομολόγων.

Προϋπόθεση για την έκδοση και διαπραγμάτευση αυτής της κατηγορίας χρεογράφων είναι να συμβαδίζουν με τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο που απαγορεύει την επιβολή τόκου αλλά επιτρέπει την καταβολή κέρδους από τη συναλλαγή. 
Υπό αυτή την έννοια δεν υφίστανται τόκοι υπερημερίας. Αντί αυτού μια ισλαμική τράπεζα απαιτεί περισσότερες εγγυήσεις από τον δανειζόμενο. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, επισημαίνεται από τη Financial Times. Παραδείγματος χάριν, ποιες είναι οι λύσεις που προτείνονται εάν μια εταιρεία, ιδιωτική ή κρατική, βρεθεί στα όρια της χρεοκοπίας ή καταρρεύσει αιφνιδίως; Κατά τα φαινόμενα, τα περισσότερα ισλαμικά ομόλογα αφορούν εταιρείες.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία πούλησε και εγγυήθηκε φέτος το πρώτο ισλαμικό ομόλογο, αξίας 3 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επέκτασης αεροδρομίου.

Από το 2007 μέχρι το 2010, ο όγκος της διαπραγμάτευσης είχε μειωθεί αισθητά λόγω επιφυλάξεων για τη διαπραγμάτευση των σουκούκ σε όλο και μεγαλύτερες αγορές, της κρίσης στο Ντουμπάι στις αρχές του 2009 και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09. Πάντως, η ζήτηση φαίνεται να είναι υψηλή εάν κρίνει κανείς από τις χαμηλές αποδόσεις τους. Φέτος, η απόδοση του δείκτη HSBC/Nasdaq Dubai υποχώρησε στο 3,65%, πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί τον περασμένο Αύγουστο. Εξετάζεται, μάλιστα, να δημιουργηθεί επίσημος δείκτης για να μπορούν οι εταιρείες να αξιολογούν τις αποδόσεις των σουκούκ τους με κοινά κριτήρια

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: