"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Βόμβα πετρελαίου 1,5 τρισ. δολαρίων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τον κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση διατρέχει η παγκόσμια οικονομία, αλλά ιδίως η ευρωπαϊκή, εξαιτίας της υψηλής τιμής του πετρελαίου, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν ποσό 1,5 τρισ. δολαρίων για εισαγωγές μαύρου χρυσού.

Μάλιστα, ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΟΕ Φατίχ Μπάιρολ, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου υπερισχύουν της κρίσης χρέους, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η τιμή του αργού έχει αυξηθεί φέτος κατά 15%, εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στην κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών ενόψει του επικείμενου ευρωπαϊκού εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Financial Times», το ζήτημα αναδεικνύεται ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις προοπτικές επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Στο ποσό ρεκόρ των 520 δισ. δολαρίων θα ανέλθουν συνολικά οι δαπάνες των χωρών της Ε.Ε. φέτος για καθαρές εισαγωγές πετρελαίου, έναντι 472 δισ. δολαρίων το 2011.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση στο κόστος κάλυψης των αναγκών της Ευρώπης σε πετρέλαιο, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ την περίοδο 2000 - 2010 η ετήσια δαπάνη των ευρωπαϊκών χωρών για εισαγωγές πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 1,7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα η δαπάνη για εισαγωγές πετρελαιοειδών πέρυσι διαμορφώθηκε σε 12,9 δισ. δολάρια από 12 δισ. δολάρια το 2010, χρονιά κατά την οποία μάλιστα οι εισαγωγές ήταν κατά 4.000 μετρικούς τόνους περισσότερες από ό,τι το 2011.


Κατά τους αρμοδίους ο εισαγόμενος όγκος φέτος εμφανίζει περαιτέρω μείωση, τουλάχιστον κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αν παραμείνει πάντως στα περυσινά επίπεδα και εφόσον η τιμή του πετρελαίου κινηθεί γύρω στο σημερινό πεδίο των 125 δολαρίων το βαρέλι, τότε το κόστος το 2012 θα φτάσει τα 14 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, κατά τον κ. Μπάιρολ, «οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου είναι κατά μέσο όρο υψηλότερες από το δραματικό 2008», όταν ο μαύρος χρυσός έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι. Ως αποτέλεσμα, «έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΟΕ και επισήμανε ότι σε κάθε ύφεση στις βιομηχανικές χώρες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει προηγηθεί κατακόρυφη αύξηση τις τιμής του πετρελαίου.

Πέρα από την Ευρώπη ο λογαριασμός πετρελαίου θα αυξηθεί και στις ΗΠΑ, φτάνοντας φέτος τα 426 δισ. δολάρια από 380 δισ. δολάρια το 2011. Η Κίνα θα πληρώσει φέτος 251 δισ. δολάρια έναντι 215 δισ. δολαρίων πέρυσι, η Ιαπωνία 198 δισ. δολάρια από 178 δισ. δολάρια το 2011, ενώ στην Ινδία το κόστος εισαγωγής πετρελαίου θα διαμορφωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το ράλι τιμών του πετρελαίου είναι δώρο για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Οι χώρες του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, θα δουν τα έσοδά τους από το πετρέλαιο να εκτοξεύονται στο ποσό ρεκόρ των 1,2 τρισ. δολαρίων, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, αναμένεται να επωφεληθούν.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: