"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΑΛΛΙΑ: Καταδίκη του Σιράκ για υπεξαίρεση

Οι Γάλλοι τα λαμόγια τα στηνουν στο σκαμνί και τα δικάζουν...
Της ΜΕΛΙΝΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Αιφνιδιάστηκε η γαλλική κοινή γνώμη από την απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή στον πρώην πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ, κρίνοντάς τον ένοχο για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Οπως επιβεβαιώνουν τα ΜΜΕ, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο πως ο Σιράκ θα αθωωθεί καθώς η Εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την απαλλαγή του από τις κατηγορίες. Ωστόσο, το δικαστήριο τους διέψευσε.

Ο πρώην ηγέτης της κεντροδεξιάς, ο οποίος παρέμεινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 1995 έως το 2007, είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που καταδικάζεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τότε δηλαδή που ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν είχε κριθεί ένοχος για συνεργασία με τους ναζί.

Ο 79χρονος σήμερα Σιράκ, ο οποίος δεν βρισκόταν στο δικαστήριο για να ακούσει την ετυμηγορία επικαλούμενος λόγους υγείας, αντιμετώπιζε κατηγορίες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση του πολιτικού του κόμματος την εποχή που ήταν ακόμη δήμαρχος του Παρισιού (αξίωμα που διατήρησε από το 1977 έως το 1995) και προετοίμαζε το έδαφος για να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας (την περίοδο 1992-1995). Η υπόθεση αφορούσε τη δημιουργία συνολικά 28 πλασματικών θέσεων εργασίας μέσω των οποίων πλήρωνε «μισθούς» σε στελέχη του κόμματός του τα οποία ουδέποτε δούλεψαν για τον δήμο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Σιράκ φέρεται να «έχτιζε» μια ομάδα «δικών του ανθρώπων» χρησιμοποιώντας κονδύλια της Δημοτικής Αρχής ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, η υπόθεση απασχολεί τα γαλλικά ΜΜΕ τα τελευταία 13 χρόνια (!), ωστόσο ο Σιράκ είχε ασυλία όσο συνέχιζε να είναι πρόεδρος της χώρας. Μετά τη λήξη της θητείας του, ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες συνάπτοντας μία συμφωνία με τον Σιράκ, βάσει της οποίας ο πρώην πρόεδρος θα κατέβαλλε αποζημίωση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στον δήμο (όπως είχε γίνει γνωστό, ο Σιράκ θα κατέβαλλε 500.000 ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό, ενώ τα υπόλοιπα θα τα έδινε το κόμμα του, το κυβερνών UMP).

Ωστόσο, το δικαστήριο έχοντας ήδη καταδικάσει τον πρώην πρωθυπουργό και νυν υπ. Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, για την ίδια υπόθεση το 2004 έκρινε πως ο Σιράκ θα πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση. Μαζί με τον Γάλλο πρώην πρόεδρο καταδικάστηκαν και επτά από τους εννέα συγκατηγορούμενούς του, ανάμεσά τους ο Ζαν ντε Γκολ (εγγονός του εθνάρχη Σαρλ ντε Γκολ) και ο Μαρκ Μπλοντέλ, πρώην αρχισυνδικαλιστής.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: